Curtea de Arbitraj Internațional din Shenzhen (SCIA) a afirmat recent că Bitcoin și celelalte criptomonede sunt considerate proprietate legală. Astfel, cetățenii chinezi au dreptul să le dețină și să le transfere.

SCIA a publicat recent o analiză a unui litigiu privind contractele, care descrie procedurile judiciare ale unui caz în care un individ a gestionat activele cripto în valoare de aproape 500 000 USD în numele unei alte persoane private. Managerul a refuzat apoi să restituie aceste active după ce clientul lor a contactat o terță parte.

În acest caz

inculpatul a susținut că întregul aranjament dintre cele trei părți a fost nevalid, deoarece bitcoin, ICO-urile și alte criptomonede nu sunt recunoscute drept valute în dreptul chinez.

Arbitrul s-a opus acestui argument, hotărând în schimb că deținerea acestor bunuri ca proprietate nu este ea însăși ilegală. Așadar, nu este ilegală includerea de transferuri de criptomonede în cadrul contractelor de afaceri.

Arbitrul a subliniat de asemenea că Bitcoin “nu este o monedă emisă de autoritatea monetară și nici un mijloc legal de plată electronică”, dar acest lucru nu trebuie să împiedice protejarea sa ca proprietate personală.

“Bitcoin nu este o monedă legală, dar merită protejată prin lege ca proprietate. Bitcoin are atribute de proprietate … valoare economică și poate aduce beneficii economice “

afirma instanța.

Cazul a implicat doar bitcoin și două criptomonede provenite din hard forks, bitcoin cash și bitcoin diamond. În mod evident, această decizie nu exclude alte dispute juridice în viitor față de alte criptomonedelor care nu sunt derivate din protocolul original Bitcoin.

Este important de reținut că

SCIA nu este în sine un organism de legiferare, iar arbitrul în cauză nu are nicio influență asupra statutului viitor al criptomonedelor în jurisdicțiile chineze. Cu toate acestea, această decizie stabilește un precedent judiciar pentru ca cetățenii să trateze bunurile cripto ca proprietate legală.

Acest caz ar trebui să servească drept exemplu clar pentru a arăta că instanțele chineze nu sunt ostile în mod incontestabil față de drepturile cetățenilor privați vis-a-vis de proprietatea de tip bitcoin.