Avantaje bitcoin – sursa de inspiratie. Moneda bitcoin a fost creată de Satoshi pentru a demonta bucată cu bucată piața tradițională și pentru a da oamenilor de rând unelte financiare pe care doar băncile le-au avut până acum. În cei opt ani de zile, bitcoinul nu a preluat frâiele pieței și nu a intrat în mainstream. De fapt, este departe de această mare realizare. E greu de crezut că Satoshi Nakamoto s-a gândit serios că oamenii își vor arunca portofelele pe fereastră și vor trece pe monedă electronică opt ani mai târziu. Nici nu vă recomandăm să o faceți. Vrem însă să vorbim despre câteva super-avantaje pe care moneda bitcoin le are și care v-ar putea pune creativitatea pe roți. Puteți pune bazele unei afaceri posibilă numai și numai cu ajutorul bitcoinului și a tehnologiei blockchain pe care se bazează.
Moneda bitcoin permite microtranzacții
În lumea de carbon te poți duce până la magazin și poți să faci cheltuieli de fix 1 ban. Cea mai mică fisă pe care o ai în portofel îți poate cumpăra un produs, o lamă de gumă de mestecat, o cutie de chibrituri. Pe Internet, cu băncile ca intermediari, lucrurile se complică. Fiecare tranzacție online vine cu un comision, mai mic sau mai mare, în funcție de planul de administrare pe care l-ai bifat când ai ales banca.
Acum un an se strângeau bani din donații pentru a se cumpăra aparatură medicală pentru spitalul de copii. Se spunea că dacă fiecare român ar dona câte un leu, s-ar putea face un întreg spital. Ei bine, dacă fiecare român ar fi donat prin transfer bancar câte un leu, atunci banca ar fi putut să facă 4 spitale în plus, din comisioanele percepute. Nu-i așa că este absurd?
Este clar că este nevoie de un sistem electronic de microtranzacții, în special pentru servicii sau donații. La fel de clar pentru noi este că el există, dar nu este folosit.
Poate că vreți să faceți o afacere bazată pe mici recompense. Sau poate vreți să creați o platformă la care să se ralieze ONG-urile și asociațiile pentru a strânge donații. Bitcoinul poate ajuta enorm. Unii oameni au nevoie de servicii mărunte, pentru care nu ar plăti decât câțiva cenți. Faptul că pe lângă cei câțiva cenți mai trebuie să plătească și taxă de protecție băncilor, face imposibilă comercializarea acelor servicii pe Internet. Cu bitcoinul și tehnologia blockchain, lucrul ăsta este posibil
Bitcoinul este open-source
Am vorbit de multe ori despre faptul că protocolul bitcoin este open-source, deci oricare dintre noi ar putea să evalueze și să studieze protocolul, să își dea seama că jocul nu este măsluit. Acest tip de transparență nu este singurul din multe avantaje bitcoin.
Pentru cei care înțeleg programarea, blockchainul este o adevărată mină de aur. Nu doar că ne putem zgâi la protocol și îl putem evalua, dar îl și putem prelua și modifica după bunul plac, pentru a crea ceva cu totul nou.
Blockchianul este o formulă de asigurare a securității printr-o rețea distributivă. Pe baza blockchainului se poate crea securitatea unui sistem cu totul nou. Anul trecut a fost anul blockchain, anul în care tehnologia ieșea din sfera strict financiară și se căutau noi aplicabilități. S-au și găsit formule prin care blockchainul poate ajuta.
Ucraina a implementat votul bazat pe blockchain (aviz administrației Iohannis, care promitea o formulă de vot electronic sigur). Blockchainul se poate dovedi util în administrație, în activitățile notariale, în IoT, smart contracts. Cred că putem să lăsăm încă câteva rânduri libere, pe care le puteți completa voi cu puțină creativitate.
Nici măcar nu trebuie să fiți neapărat programatori. Ideile costă de cele mai multe ori mai mult decât execuția, iar la noi în țară se pot găsi programatori care pricep blockchainul și pe care îi puteți angaja. Este importantă găsirea unei nișe și identificarea unei nevoi.
Seria de avantaje bitcoin continu – Bitcoinul nu este impozitat
Probabil că am spus cuvintele magice pentru orice antreprenor. Taxa pe valoare adăugată în România este de 20% și este o taxă destul de mare ținând cont de salariile din România și, după cum se plâng mulți, de serviciile sociale precare oferite de stat.
Mulți se gândesc la formule de optimizare fiscală. Paradisurile fiscale sunt o formulă legitimă și legală (atâta timp cât nu sunt folosite pentru spălarea de bani, evident). Bitcoinul este însă de multe ori trecut cu vederea de cei care vor să își facă optimizare fiscală, pentru că pur și simplu nu este înțeles așa cum ar trebui, nici de antreprenori nici de clienți. Pe de altă parte, această atitudine laissez-faire a guvernelor este temporară. În virtutea faptului că trebuie să lase tehnologia blockchain să se dezvolte liberă, au decis să nu impoziteze încă bitcoinul.
Aceasta fiind situația, vă puteți îmbarca în acest tren și puteți să profitați de avantaje bitcoin fiscale.
Nu se poate introduce bitcoinul peste tot pe piață, în primul rând pentru că publicul nu este educat. Însă contrar a ceea ce ați putea crede, nu trebuie ca dintr-o dată să începeți să faceți lobby în rândul clienților să folosească bitcoin și să deveniți un fel de agent de vânzări glorificat în tot acest ecosistem. Clienții pot face ca de obicei plata în lei, iar voi puteți contacta un exchange care să administreze conversia sau să alegeți un portofel de gata, care transformă fiatul direct în bitcoin (sau reversul).
Ecosistemul bitcoin este mai bogat și mai interesant decât poate vă închipuiți. Este o piață tânără, în care orice este posibil, mai ales pentru cei care se implică devreme în ecosistem. Primul pas l-ați făcut. Ați aflat de bitcoin mai devreme decât 85% dintre co-naționalii voștri. Sunteți ca un occidental care cunoaște capitalismul, în România de imediat după revoluție. Posibilități există, trebuiesc doar căutate.
Speram sa va inspire aceasta serie de avantaje bitcoin si sa va fie de folos in viitor.