Banca federală din St. Louis a publicat o examinare a tendințelor prețului Bitcoin pe termen lung. Sunt considerate atât scenariile optimiste, cât și cele pesimiste, iar rezultatul se află undeva la mijloc.
Pesimiștii spun că Bitcoin se va deprecia complet. Argumentul este că fără un activ în spatele monedei, aceasta este fundamental lipsită de valoare. Ei sunt de părere că este o chestie de timp până ce piața va ajunge la această concluzie.
Banca Federală din St Louis
de cealaltă parte, argumentează că un activ poate fi tranzacționat peste valoarea sa fundamentală, aceasta nefiind vreodată zero. De exemplu, atât aurul și cât și USD se tranzacționează la valori peste cele fundamentale. Aceste active sunt tranzacționate la o cotă maximă pentru a reflecta valoarea lor ca obiect de schimb. Chiar și fără această cotă, valoarea lor tot nu ar fi zero.
Valoarea fundamentală a bitcoin-ului este determinată de descentralizare și lipsa de intermediari. Atât timp cât aceste caracteristici vor fi prețuite, valoarea Bitcoin va fi mereu mai mare de zero.
Acest concept este similar cu cel al lui Nassim Taleb – dominația minorității hotărâte.
„Cererea fundamentală pentru bitcoin derivă din faptul că există oameni care îi prețuiesc caracteristicile. Această cerință este cea care dă valoarea bitcoin.”
Altcoin-urile pot dilua valoarea Bitcoin
Ideal, bitcoin se apreciază datorită cantității limitate și cererii crescânde. Studiul băncii federale indică faptul că altcoin-urile trebuie luate în considerare, numărul lor fiind teoretic nelimitat.
În scenariul optimist, bitcoin s-ar aprecia față de celelalte criptomonede, astfel încât plafonul său de piață să rămână relativ constant.
Banca federală St. Louis dă ca exemplu bancnotele de 5$ și 10$. O creștere cantitatiăvă a numărului oricărei bancnote ar deprecia valoarea amândurora. Dar aceste bancnote au o rată fixă de schimb, ceea ce le diferențiază de monedele cripto.
Așadar, potențiala problemă apare când investitorii grupează toate criptomonedele într-un singur grup. În această eventualitate, creșterea volumului disponibil de criptomonede ar deprecia întreaga piață.
„Teoria economică prognozează ca prețul dinamic al unui activ neasigurat este probabil foarte volatil și în mod firesc, imprevizibil. ”
a concluzionat studiul.
Este puțin probabil ca prețul bitcoin sa scadă până la zero, atât timp cât oamenii pun preț pe calitățile sale de mediu financiar de stocare și sistem de transfer. Cu toate acestea, ar putea scădea în continuare sub presiunea numărului mare de altcoin.