BRICS este un acord de cooperare ce include Brazilia, Russia, India, China și Africa de Sud. În cadrul Summit-ului organizat săptămâna aceasta în Johannesburg, cinci bănci aparținătoare economiilor din țările BRICS au decis să încheie un acord de cooperare pentru dezvoltarea tehnologiei DLT (ditributed ledger technology).
Aceste summit-uri au loc în fiecare an începând din 2009 și de obicei includ decizii cu privire la implementarea de proiecte care să sprijine dezvoltarea economică, culturală și politică a țărilor ce fac parte din BRICS.
Anul acesta, subiectul principal de discuția a fost tehnologia DLT și avantajele pe care aceasta le poate oferi sistemelor financiare.
În opinia participanților lumea se confruntă cu ”cea de-a patra revoluție industrială”. Astfel țările BRICS au oportunitatea de a coopera pentru a asigura implememntarea tehnologiilor inovative ce sprijină dezvoltarea economică.
În urma discuțiilor, cinci bănci importante au decis semnarea unui Memorandum de Înțelegere și implicarea în studierea tehnologiei DLT. Este sprijinită astfel dezvoltarea economiei digitale.
Participanții la acest proiect sunt Vnesheconombank (Corporația Bancară de Stat pentru Dezvoltare Economică și Afaceri Economice Externe) din Rusia, Banca Națională pentru Dezvoltare Economică și Socială (BNDES) din Brazilia, Banca de Import-Export din India, Banca de Dezvoltare din China și Banca de Dezvoltare din Africa de Sud.
”Acest acord permite băncilor de dezvoltare ale țărilor BRICS să studieze aplicațiile tehnologiilor inovatoare pentru finanțarea infrastructurii și optimizarea produselor bancare.”
a declarat reprezentantul Vnesheconombank, Mikhail Poluboyarinov.
Dintre țările BRICS
Toate au demonstrat interes pentru tehnologia DLT in egală masură. Analizele realizate de China relevă că blockchain va spori transparența tranzacțiilor financiare, consolida flexibilitatea funcționării sistemului financiar și automatiza procesele. Sunt revoluționate astfel metodele de păstrare a evidenței contabile și de plăți a serviciilor financiare.
Banca centrală a Braziliei a creat o platformă digitală care să permită schimbul de date între autoritățile de reglementare financiară. În același timp Rusia a demonstrat o atitudine pozitivă față de sprijinirea inițiativelor blockchain la nivel național.