Când primul bancomat Bitcoin a fost instalat la Vancouver, Canada în 2013, Bitcoin era încă un fenomen necunoscut. În 2019, ATM-urile Bitcoin sunt răspândite în întreaga lume – sunt aproape 5400 în toată lumea, conform Coin ATM Radar.

România este una dintre țările avantajate din acest punct de vedere – există în prezent 36 de ATM-uri cripto, dintre care 13 în București. Conform unei statistici recente, 14% dintre români dețin criptomonede, iar rata de adopție este în creștere. Așta înseamnă că și cererea pentru aceste ATM-uri va crește.

Așadar, ce trebuie să știi pentru a lansa o afacere cu Bitcoin ATM?

Legislație

În primul rând, va trebui să te informezi cu privire la legislația aplicabilă acestui tip de afacere. Cadrul legal pentru operarea unui automat Bitcoin poate diferi semnificativ de la jurisdicție la jurisdicție.

Prin urmare, este necesară consultarea unui avocat care să vă ajute să înțelegeți regulile ce trebuie respectate.

Partener bancar

Orice afacere are nevoie de un cont în bancă – dar când vine vorba de criptomonede, situația este mai complicată. Multe instituții bancare refuză să asigure servicii acestor tipuri de afaceri.

Asigurați-vă că aveți un partener bancar, indiferent că este vorba de o bancă online sau una din străinătate. Recomandabil ar fi să aveți și o rezervă, în cazul în care banca cu care lucrați își schimbă politicile brusc.

Costuri inițiale

Acestea includ aparatul propriu zis, cheltuielile cu locația și marketing.

Există mai multe tipuri de ATM Bitcoin, cu prețuri ce variază de la 775$ (Bitteller BTM) până la 14.500$ (Genesis Coin Genesis1). La acest cost se adaugă livrarea, taxele vamale și alte cheltuieli de instalare.

Integrarea unui ATM cu un exchange nu generează în general costuri, deoarece aceste platforme percep comisioane per tranzacție.

Chiria locației poate reprezenta o altă cheltuială ce trebuie luată în considerare, alături de o eventuală campanie de popularizare a aparatului.

Per ansablu, costurile inițiale pot varia de la 5000$ până la peste 25.000$.

Ulterior, va fi necesară întreținerea ATM-ului, de la alimentarea sa cu bani până la asigurarea funcționalității sale. În general, acest lucru presupune un angajat care să se deplaseze la locație/locații atunci când este necesar.

Ce profituri se pot înregistra?

Profturile generate de un bancomat Bitcoin variază semnificativ în funcție de mulți factori. Printre aceștia se numără câte tranzacții sunt efectuate, comisionul perceput, prețul Bitcoin și interesul publicului.

CoinATMRadar oferă un instrument numit Bitcoin ATM ROI Calculator. Acesta vă permite să introduceți costurile aferente ale afacerii, specificațiile bancomatului și volumele de tranzacții preconizate pentru a calcula un ROI estimat (rentabilitatea investiției) pe fiecare mașină.

Orice afacere este riscantă. Automatele BTC în România s-au înmulțit în ultimii doi ani, ceea ce demonstrează că există antreprenori ce și-au asumat acest risc. De la exchange-ul BitMahavi la Bitcoin Romania și până la nou-apărutul shitcoins.club (cu un nume amuzant/inspaimantator dar 78 de ATM-uri în 6 țări europene – companie Poloneza), rețeaua de ATM-uri crește în fiecare zi.