Germania are în prezent un al doilea Bitcoin ATM în Frankfurt, în cadrul Bitcoin Store din centrul financiar al orașului. Bitcoin-Store a fost fondat Oliver Pangratz și are rol de ghid pentru industria cripto, oferind asistență personală pentru toate aspectele legate de Bitcoin. Angajații pot ajuta vizitatorii inclusiv să deschidă portofele și să realizeze tranzacții.

“Numărul de oameni care au cunoștințe despre criptomonede este relativ mic în Germania în prezent”

a declarat Pangratz pentru programul local de știri Hessenschau.

”… La Bitcoin-Store vrem să-i facem pe oameni mai entuziasmați de subiect.”, a afirmat el.

Germania are legislație restrictivă pentru ATM-uri Bitcoin

Spre deosebire de alte țări, Germania are doar două ATM-uri Bitcoin în prezent, unul în Munchen și acum cel din Frankfurt. Motivul principal este legislația extrem de restrictivă pentru astfel de activități.

Autoritatea de reglementare financiară BaFin este singura care poate să autorizeze instalarea de astfel de echipamente.

Pentru a primit aprobare, companiile trebuie să aibă licență de operare ca operator financiar, care necesită un capital de minim 700.000 euro.

Spre deosebire de Germania, Austria de exemplu are 255 de Bitcoin ATM. Mulți dintre cetățenii germani ce locuiesc aproape de graniță optează să facă o vizită rapidă pentru a le folosi.

BaFin a explicat în mod clar că Bitcoin este considerat ”unitate de cont” (Rechnungseinheiten) și, prin urmare, instrumente financiare în sensul Legii bancare germane (Kreditwesengesetz). Aceste unități de cont (Rechnungseinheiten) sunt monede substituibile,

care “sunt folosite ca mijloace de plată în cercurile multilaterale de compensare pe baza unui acord de drept privat”.

BaFin evită utilizarea termenului înșelător de “bani privați”, care a apărut într-un răspuns al Ministerului de Finanțe al Germaniei la o anchetă a unui membru al Parlamentului federal german în august 2013.

Pe scurt, BaFin a clarificat:

”Bitcoin nu este nici monedă, nici mijloc legal de plată, nici bani electronici în sensul Legii privind supravegherea serviciilor de plată din Germania (Zahlungsdiensteaufsichtsgesetz).”