Bitcoin în China – Moneda bitcoin a început anul 2017 în forță, cu o creștere de aproape 30% în mai puțin de două luni. Avântul a fost însă tăiat brusc de autoritățile chineze, care au început să investigheze activitățile din ecosistem.
Creșterea rapidă a prețului s-a datorat în mare parte, așa cum spunem aproape în fiecare analiză de preț de mai bine de trei luni, controalelor capitale din China. Autoritățile iau măsuri pentru devalorizarea yuanului. În paralel, cetățenii încearcă să își protejeze economiile investind în bitcoin. Războiul a continuat așadar printr-o acțiune radicală a oficialităților bancare și guvernamentale, care încearcă să tempereze entuziasmul chinezilor pentru criptomonedă. Deși există destul de puține detalii în această problemă, se pare că Banca Populară studiază de mai multă vreme felul în care utilizatorii bitcoin din țară încearcă să ocolească controalele de capital.
Această perioadă seamănă izbitor cu creșterea abruptă de preț din 2013. Și atunci, autoritățile chineze au avut aceeași reacție și au înăsprit reglementările aplicate criptomonedei. Se pare că aceste momente de elan pentru moneda bitcoin sunt întâmpinate cu reglementări înăsprite în China, principala piață pentru criptomonedă.
6 ianuarie 2017 – Banca Populară Chineză avertizează schimburile bitcoin
Săptămâna trecută, oficiali din partea Băncii Centrale au avut o întâlnire cu reprezentanții schimburilor importante de criptomonedă din China (BTCC, OKCoin și Huobi). În cadrul acestei întâlniri s-a discutat practica schimburilor în contextul legislativ. Acestea au fost avertizate să se supună ”legislației relevante și reglementărilor”. Discuția a avut loc în spatele ușilor închise. Din declarațiile publice reiese abordarea autorităților chineze față de bitcoin – un bun virtual fără statut legal. ”Nu este o monedă și nu ar trebui să fie văzută astfel. Cei care investesc în bitcoin ar trebui să fie conștienți de riscuri”.
Cele trei schimburi invitate la discuție administrează o mare parte din volumul de tranzacții bitcoin. Conform datelor puse la dispoziție de CoinDesk, tranzacțiile din China însumează 95% din întregul volum de tranzacții bitcoin în trimestrul al treilea din 2016.
Ca urmare a acestei întâlniri, pe 6 ianuarie prețul bitcoin scăzuse cu mai mult de 11%.
BTCC a comentat declarațiile venite din partea băncii. ”Avem întâlniri frecvente cu Banca Populară Chineză și lucrăm îndeaproape cu aceștia pentru a ne asigura că operăm în conformitate cu reglementările. Suntem cel mai vechi schimb din lume și am aderat mereu cu strictețe la politicile AML și KYC”
7 ianuarie 2017 – Ies la iveală restricțiile aplicate schimburilor
Conform unui raport venit din partea Caixin, Banca Populară caută să restricționeze felul în care schimburile încearcă să atragă noi utilizatori bitcoin. Startupurilor li se interzice să menționeze deprecierea yuanului în campania lor de marketing sau să își promoveze serviciile offline.
Se pare că o parte din schimburile implicate și-au anulat deja activitățile care implicau o astfel de strategie.
Pe lângă faptul că au fost sfătuiți să se supună legislației KYC și AML, aceștia sunt îndemnați să nu folosească boți pentru tranzacții care să crească volumul.
Reprezentanți ai schimburilor care au preferat să își păstreze anonimatul au spus că ”nu este de fapt o problemă atât de mare pe cât se speculează în presă” și că unele dintre directive nu sunt tocmai noi.
10 ianuarie 2017 – Volatilitate și mai crescută pe piață
Pe piața bitcoin a apărut o nouă normă – volatilitate intensă a prețului. Prețul a scăzut cu aproape 5% în mai puțin de două ore, de la 913 la 878$. Încă se punea problema unor noi restricții venite din partea autorităților chineze, care însă întârzie să apară.
Una dintre publicațiile chineze (China Securities Journal) a raportat că autoritățile iau în considerare ”o platformă de găzduire terță” care să protejeze investitorii. Reprezentanții schimburilor continuă să spună însă că întâlnirile au fost unele ”de rutină”. OKCoin au confirmat că au luat parte la întâlnirile din 6 ianuari, dar au spus că nu își vor schimba operațiunile ca urmare a discuției.
Atât OKCoin cât și BTCC au negat că ar fi investigați din cauza posibilelor căi de acces pentru cei care vor să scape de controalele capitale.
Pe de altă parte, cei de la BTCC s-au declarat foarte deschiși ideii că monedele digitale ar putea să devină ”mai bine reglementate” în China. Directorul Bobby Lee s-a declarat chiar entuziasmat de această abordare și de o mai bună supraveghere a industriei și a spus la rândul său că este vorba de tratative ”de rutină” între schimburi și autorități.
Despre ”platforma de găzduire terță”, Lee a spus că deși nu are cunoștință de astfel deplanuri, o platformă comună ar putea să aducă beneficii.
”În China bursa este reglementată și au platforme comune, dar în cazul bitcoin începem de la zero.”. Acesta spune că benchmark-urile oficiale pentru preț ar putea să atragă atenția asupra industriei, iar acest lucru s-ar putea dovedi a fi unul pozitiv. ”Am putea avea anul magic încare Banca Populară lucrează împreună cu noi pentru mai bune reglementări.”
Și reprezentanții OKCoin sunt de aceeași părere. Aceștia au spus că ideea de ”platformă terță” se bazează pe discuții reale, dar scopul este de a îmbunătăți securitatea schimburilor. Dialogul este însă în primul stadiu și încă la nivel teoretic.
11 ianuarie 2017 – Monitorizare mai atentă
Banca Populară Chineză caută să monitorizeze mai îndeaproape schimburile bitcoin din țară.
Banca Centrală a spus că vrea să se implice mai mult în activitatea schimburilor, făcând inspecții la locație și având întâlniri mai frecvente.
Scopul acestor vizite ar fi să se asigure că firmele operează legal, că nu sunt implicate în manipularea pieței, spălare de bani sau riscuri de securizare a fondurilor. Directorul BTCC Bobby Lee a spus că li s-au cerut date despre felul în care operează, dar și recomandări în legătură cu reglementarea operațiunilor la schimburi. Acesta a adăugat că vizitele la locația companiilor sunt normale în China și a arătat o atitudine optimistă.
Pe de altă parte, se pare că de aceste întâlniri au parte doar schimburile de bitcoin. Alte companii care folosesc protocolul (cum ar fi Circle) sau facilități de trading (Richfund) nu au fost abordate de bancă.
12 ianuarie 2017 – Efecte asupra startupurilor
BTC123 este o platformă de investiții bitcoin. În contextul noilor reglementări din China, aceștia au oprit depozitele pentru administrarea sistemelor financiare denominate în bitcoin și yuan, începând cu 26 ianuarie. Aceștia au spus public că motivul precis este noua abordare a autorităților față de bitcoin.
Directorul companiei a spus că nu au fost contactați direct de către bancă. Au explicat însă că vor adera la orice reglementare cerută de guvernul chinez.
Știrea este primul semn că investigațiile autorităților chineze ar putea să aibă efecte asupra serviciilor legate de bitcoin în țară.
Concluzii
În ciuda rapoartelor, traderii locali nu se arată prea afectați. Operatorii de schimburi, atât cei implicați în discuții cât și cei care nu au fost invitați, și-au exprimat încrederea că o supraveghere mai îndeaproape a industriei va aduce beneficii tehnologiei pe termen lung.
Aceștia spun că Banca Populară nu este ostilă bitcoinului ci vrea doar să limiteze riscul investorilor. Zhao Dong, trader profesionist, pune scăderea de preț a monedei pe seama panicii traderilor novice. Acesta spune că bitcoinerii veterani nu au intrat deloc în panică ci că au identificat o oportunitate de a face profit.