Unul dintre cele mai clare semnale cu privire la creșterea popularității criptomonedelor este menționarea acestora în filme și seriale. Bitcoin a devenit un subiect abordat destul de frecvent, inclusiv în România.
Bobiță a cumpărat Bitcoin
În ultimul episod al serialului de comedie Las Fierbinți, de exemplu, se abordează subiectul volatilității prețului. Aparent, Bobiță a cumpărat Bitcoin cu 11.000 euro deoarece a auzit de creșterea explozivă a valorii sale. La fel ca toți oportuniștii, a început să facă planuri pentru banii pe care ii va câștiga, dar nu a fost pregătit și pentru scăderea prețurilor. Panicat, el a vândut, pentru a afla ulterior că prețul a ajuns la 60.000 euro.
Criptomonedele vor fi și subiectul filmului ”Superfly”, o noua productie Sony Pictures Entertainment ce va fi lansat pe 15 iunie. În trailerul filmului, personajul principal spune:
„Am schimbat dolarii în cripto și am redefinit escrocheriile”.
Actorul Trevor Jackson joacă personajul principal, un traficant de droguri care dorește să renunțe la afacerile ilegale.
De asemenea, un film rusesc a cărui poveste se învârte în jurul unui hard drive ce stochează cheile private pentru 6000 Bitcoin se filmează în Rusia. Personajele principale – studenții Igor și Artur – încearcă să recupereze un computer vândut din greseală și se regăsesc într-o serie de aventuri comice, dar și în situații care pun viața în pericol.
Serialul HBO Silicon Valley
Într-un episod din seria HBO Silicon Valley, unul dintre personaje îi dezvăluie colegilor săi că el mină criptomonede. Gilfoyle, arhitectul sistemelor Pied Piper, a creat o alertă de preț cu piesa death metal „You Suffer” de Napalm Death ori de câte ori prețul lui Bitcoin fluctuează. Gilfoyle subliniază de asemenea volatilitatea criptomonedelor.
De asemenea, o nouă comedie intitulată „Bitcoin” povestește despre un tată din suburbie care pune mâna pe un portofel Bitcoin în valoare de 20 de milioane de dolari și încearcă să vândă criptomonedele pe piața neagră. Potrivit IMDb, comedia este inca in pre-productie și va fi lansată la sfârșitul anului.
Din păcate însă, majoritatea filmelor și mențiunilor pun criptomonede într-o lumină negativă. În cele mai multe cazuri, referirile sunt la predilecția infractorilor pentru acestă metodă de plată. Un exemplu în acest sens este filmul documentar Deep Web, care prezintă povestea Silk Road.
Unii entuziaști criptoși consideră că mențiunile despre criptomonede sunt o altă metodă de aducere a criptomonedelor în atenția publicului larg. Alții și-au exprimat îngrijorarea că Bitcoin este asociată cu criminalitatea și escrocheriile de către mass-media și companiile de producție.