Ce este metaversul? Definițiile variază, dar în esență este vorba despre o serie de aplicații si asseturi digitale cu utilitate variată ce se pot interconecta cu ajutorul tehnologiei blockchain și NFT-urilor.

Spre deosebire de Internet, bazat pe schimbul de informații într-o comunitate globală, conceptul de metaverse se bazează pe ideea de proprietate (ownership) și valoare. Tehnologia blockchain oferă opțiunea de a converti în tokenuri non-fungibile orice fel de pasiune sau interes. Aceste active digitale sunt considerate atât un titlu de proprietate, cât și o opțiune de monetizare a unui interes propriu. De asemenea, sunt generate comunități virtuale ce tranzacționează cu interese comune sub forma de NFT-uri.

YouHodler – Best place to buy your first crypto

Un exemplu – gamerii pasionați au acum opțiunea de a-și transforma asseturile pe care le-au câștigat în joc ca si NFT-uri în tokenuri fungibili, mai exact in Bitcoin , Ether sau orice alta cryptomoneda. Aceastea pot fi folosite pentru achizitionarea oricarui bun sau serviciu disponibil cu crypto sau fiat. Această comunitate virtuală numită metaverse permite conectarea indivizilor cu interese comune indiferent în ce colț al lumii se găsesc fizic. Tehnologia blockhain reprezintă structura de bază care unește toate aplicațiile și indivizii care fac parte din metaverse.

Un alt exemplu – Un proprietar de magazin online poate sa migreze catre web 3.0, intr-un metavers descentralizat(ex: decentraland), pentru acces la o retea mondiala si o mai buna securitate.

Rolul NFT in Metaverse

Din punct de vedere practic, NFT-urile se pot încadra în două categorii – cele exclusiv virtuale, precum obiectele din jocuri – și cele care au echivalent în lumea reală. Indiferent ce reprezintă, aspectul esențial care le asigură succesul este comunitatea în care sunt promovate și utilizate.

Un element interesant în ce privește monetizarea NFT-urilor este faptul că valoarea lor monetară nu este determinată de efortul din spatele proiectului în sine. O imagine de câțiva pixeli poate valora de sute de mii de ori mai mult decât un clip video ce a necesitat ore de muncă.

O operă de artă digitală denumită ”Primele 5000 de zile” a fost vândută de casa de licitații Christie’s pentru 69.346.250$. Creată de artistul Beeple, colajul de 5000 de fotografii a fost transformat în cel mai scump NFT de pe piață.

Există numeroase exemple de NFT-uri care au avut un succes semnificativ deoarece au știut să se poziționeze în comunitatea corectă. Un exemplu în acest sens este proiectul Top Shot al NBA – o serie de clipuri scurte transformate in tokenuri non-fungibile ce au fost achiziționate cu sute de mii de dolari de fanii jucătorilor de baschet.
Până la urmă, metaverse-ul oferă o infinitate de opțiuni de valorizare a experientelor de orice tip, a căror valoare va depinde de comunitatea în care este integrat.

Viitorul suna bine 

Utilizatorii care achiziționează NFT-uri pot sa urmărească profitul (clasicii speculatori) sau caută experiențe noi. În societatea actuală, experiențele sunt o preocupare esențială, ceea ce înseamnă că potențialul de viitor al metaversului este enorm. Activele digitale oferă în plus și o garanție suplimentară de ownership, aspect care devine din ce în ce mai important în societatea actuală. Nu există posibilitatea de a copia un NFT, este prin concepție unic.

TradingView – Aliatul tau in trading!

Pană acum, majoritatea NFT-urilor s-au bazat pe artă digitală, gaming și sport, însă există și alte aplicații neobișnuite. De la personaje din literatură până la abonamente la restaurante private, oamenii găsesc utilități din ce în ce mai neașteptate pentru aceste tipuri de tokenuri unicat. Ideea de a deține ceva unic și de a avea opțiunea de a-l monetiza are potențialul de a căpăta o amploare semnificativă.

În momentul de față, majoritatea platformelor blockchain permit emiterea de NFT, însă cea mai populară rămâne Ethereum , urmata indeaproape de Solana. Ca orice tip de criptomonedă însă, există avantaje și riscuri asociate cu tokenurile non-fungibile. Despre acestea vom discuta în episodul următor.

Acest articol a fost realizat prin colaborare cu Sergiu Draganus DAO Spark, Ludo.com