Indiferent că este vorba despre o vacanță sau despre o mutare, există anumite localități care fac viața mai ușoară pentru cripto-entuziaști. Utilizarea criptomonedelor depinde atât de infrastructura existentă, cît și de atitudinea autorităților guvernamentale și locale. Există de exemplu destul de multe opțiuni pentru achiziționarea de bilete de avion sau camere de hotel cu Bitcoin, însă viața de zi cu zi necesită și alte cheltuieli. Coinmap listează în prezent aproximativ 13.150 de locații care acceptă Bitcoin, incluzând aici localuri, magazine și bancomate Bitcoin.

Deși sunt răspândite la nivel mondial și se extind în fiecare lună, harta lumii arată că anumite zone sunt mai potrivite pentru cripto-entuziaști.

Așadar,

Care sunt cele mai prietenoase orașe pentru cei care vor să utilizeze criptomonede?

Praga, Cehia

Gazdă pentru pentru SatoshiLabs, producătorul portofelului hardware Trezor, Praga găzduiește cele mai multe locații ce acceptă BTC din lume, conform datelor Coinmap. Bitcoin poate fi folosit pentru închirierea apartamentelor, plata pentru mâncare și băuturi în diverse baruri și restaurante sau chiar vizitarea unui cinematograf.

Gili Gershonok, un cripto-entuziast nomad ce nu deține un cont bancar, confirmă faptul că Praga este unul dintre orașele cele mai confortabile pentru criptomonede, numindu-l favoritul personal:

“Nu este vorba doar de POS-uri și ATM-uri cripto. Praga are, de asemenea, o comunitate cripto cu adevărat bine informată, bine conectată și activă. Aici se regăsesc cei mai mulți oameni care discută în mod obișnuit despre criptomonede și cunosc elementele de bază ale tehnologiei blockchain dintre toate locurile pe care le-am vizitat.”

Abordarea guvernamentală a criptomonedelor

La nivel de stat, Republica Cehă are o abordare liberală cînd vine vorba de criptomonede. În 2017, banca centrală locală a declarat că monedele virtuale nu reprezintă o amenințare la adresa sistemului bancar convențional printr-o declarație cu titlul “Nu vă temeți de Bitcoin”.

În document, autoritatea de supraveghere financiară a susținut că monedele fiat sunt încă cele mai potrivite pentru comerțul și sistemul monetar tradițional. Nu pot fi marginalizat de criptomonede din cauza volatilității acestora.

Cu toate acestea, la sfârșitul anului 2017, Ministerul Finanțelor ceh a introdus o lege împotriva spălării banilor (AML) care restricționează parțial BTC. Proiectul de lege cere exchange-urilor cripto să dezvăluie identitatea clienților astfel încât să nu mai poată să se “ascundă în spatele unor nume sau pseudonime false”.

Ljubljana, Slovenia

Ljubljana nu este tocmai primul oraș la care publicul se gândește în lista de locații favorabile utilizării de criptomonede. Cu toate acestea, capitala Sloveniei găzduiește “BTC City”, un complex cu 500 de magazine de vânzare cu amănuntul răspândite pe 475 000 de metri pătrați.

Elipay, un sistem de tranzacții specializat în criptomonede, este în proces de testare pentru a fi integrat în BTC City. Cu toate acestea, o serie de cafenele, un parc acvatic și câteva magazine au început deja să accepte criptomonede.

Primul ministru al Sloveniei, Dr. Miro Cerar, a vizitat și a încurajat conceptul de BTC City, care găzduiește și cea mai mare platformă minieră a națiunii. În plus, în centrul orașului Ljubljana există aproximativ 20 de locații care acceptă BTC, potrivit Coinmap.

Abordarea guvernamentală a criptomonedelor

În prezent, în Slovenia nu există o reglementare clară privind criptomonede. În 2017, Consiliul de Stabilitate Financiară din Slovenia a emis un avertisment, recomandând populației să fie precaută atunci când investește în ICO și în monedele digitale, deoarece nu există legi care să controleze aceste zone.

Cu toate acestea, administrația locală este în mod clar interesată de tehnologia blockchain. În octombrie 2017, guvernul din Slovenia și-a anunțat planurile de a poziționa țara ca destinație principală a blockchain în Uniunea Europeană, studiind, de asemenea, potențialele aplicații ale tehnologiei în administrația publică.

Insulele Caraibe

În aprilie 2018, Organizația de Turism din Caraibe (CTO) a colaborat cu Bitt Inc. pentru a facilita

“punerea în aplicare a unor procese de plată mai eficiente pentru produsele și serviciile legate de turism”.

potrivit surserlor Coinmap. În esență, CTO dorește să exploreze modul în care criptomonedele pot îmbunătăți turismul local, care este una dintre principalele surse de venit în Caraibe. Ideea a fost dezvoltată după ce marile bănci americane au început să retragă capital din regiune din cauza politicii de “reducere a riscurilor”. Hugh Riley, secretarul general al CTO, a declarat presei locale:

“Caraibe își propune să examineze pe deplin avantajele oferite de noile tehnologii financiare … În special, serviciile financiare bazate pe blockchain au potențialul de a promova obiectivele programelor și activităților specifice din sectorul turismului. CTO are o responsabilitate în numele membrilor noștri de a explora pe deplin aceste posibilități “.

Deși rezultatul efectiv al acestei colaborări este încă intangibil, în cazul în care Caraibe continuă să se miște în această direcție, plajele locale ar putea atrage o serie de antreprenori cripto dispuși să își petreacă vacanțele în regiune.

Abordarea guvernamentală a criptomonedelor

Insulele Caraibe discută opțiunea de adoptare a criptomonedelor și la nivel de stat. În martie, Banca Centrală Centrală din Caraibe (ECCB) a anunțat o criptomonedă națională numită Dolar Caraibe Digital (DXCD), care este planificată să fie introdusă alături de banii fiat.

Donaldson Romeo, premierul Montserrat, a declarat la începutul acestui an:

“Decizia de a ne apropia de o societate fără numerar este în concordanță cu strategia generală de dezvoltare și cu cea a ECCB”.

Amsterdam, Olanda

Amsterdam este unul dintre orașele de pionierat în ceea ce privește monedele virtuale, descrie Coinmap. Acesta găzduiește Ambasada Bitcoin, unde cripto-entuziaștii se adună frecvent pentru a participa și a organiza ateliere de lucru sau pur și simplu pentru a purta discuții la o cafea.

În plus, există încă aproximativ 40 de locații care acceptă BTC, inclusiv un centru de închiriere de biciclete. Amsterdam a fost și gazda Festivalul anual Bitfilm dedicat tuturor criptomonedelor.

Abordarea guvernamentală a criptomonedelor

În martie, o instanță olandeză a clasificat Bitcoin drept “valoare transferabilă” după ce instanța a decis în favoarea unui reclamant căruia i se datorau 0,591 BTC.

În luna mai, guvernul a emis un raport care a declarat că monedel digitale precintă “un risc scăzut” pentru stabilitatea financiară. Recent însă, Autoritatea Olandeză pentru Piețele Financiare (AFM) a declarat că va evalua dacă entitățile care se ocupă de tranzacționarea de criptomonede s-au conformat legilor de licențiere, din cauza riscurilor ridicate implicate.

Tokyo, Japonia

Coinmap arată că în Tokyo există aproximativ 80 de comercianți care acceptă criptomonede, cel mai mare număr de pe planetă. Printre acestea se numără restaurantul specializat pe sushi numit “Numazuko”, precum și Barul Hackers, care găzduiește sesiuni de programare live.

Abordarea guvernamentală a criptomonedelor

O asemenea deschidere în ceea ce privește criptomonede nu este o surpriză, având în vedere că Bitcoin și altcoins pot fi folosite ca mijloc de plată legal acceptat în Japonia. Autoritățile de supraveghere locale reglementează strict industria, solicitând verificări complete KYC și AML. De asemenea, companiile cripto au înființat un organism de auto-reglementare care asigură cooperarea cu statul.

Berlin, Germania

Popularitatea Bitcoin în capitala Germaniei a fost evidențiată de ziarul The Guardian încă din 2013, când cultura mainstream a respins moneda digitală ca fiind doar un instrument cripto-anarhic.

În Berlin, Bitcoin poate fi folosit în mai multe de 50 de baruri și restaurante locale, dar și pentru pentru lucruri mai sofisticate. Școala Europeană de Management și Tehnologie la Berlin acceptă BTC ca mijloc de plată a cursurilor încă din decembrie 2016, mentionează Coinmap.

Abordarea guvernamentală a criptomonedelor

Criptomonedele nu sunt un mijloc legal de plată în Germania, dar au fost recunoscute ca “bani privați” de către Ministerul Finanțelor din Germania începând cu 2013. Este interesant faptul că, potrivit Legii privind impozitul pe profit, dacă investitorii dețin mai mult de un an criptomonedele, acestea sunt pe deplin scutite de la plata impozitului.

Zug, Elveția

În timp ce Zug nu este la fel de bine echipat pentru activitățile turistice finanțate de BTC, ca alte orașe din listă, acesta reprezintă totuși un oraș istoric pentru cripto-entuziaști. Mândru de titlul de “Crypto Valley”, Zug găzduiește numeroase companii de tip blockchain.

Criptomonedele pot fi utilizate pentru activitățile adminsitrative locale, cum ar fi plata chiriei sau chiar înregistrarea unei companii.

Abordarea guvernamentală a criptomonedelor

În Elveția, “criptomonedele nu sunt nici bani, nici valută străină, nici sursă de finanțare pentru bunuri și servicii.” Statutul său juridic neclar nu împiedică guvernul să experimenteze cu tehnologia blockchain, cum ar fi utilizarea tehnologiei pentru votul municipal, de exemplu.

Malta

De îndată ce ajungeți în Malta, mergeți la Bitcoin & Auto Trader, aflat în Qormi, pentru a revendica Lambo-ul dvs. obligatoriu cu economiile cripto. Presupunând că aveți destui Bitcoin, evident, a mai precizat Coinmap.

După aceasta, puteți să mîncați la un restaurant sushi ce acceptă BTC, pentru a sărbători noua achiziție.
În prezent, infrastructura locală pentru utilizarea BTC este încă oarecum imatură, însă situația s-ar putea schimba la scurt timp după introducerea mai multor reglementări prietenoase.

Abordarea guvernamentală a criptomonedelor

În martie, primul ministru al Republicii Malta, Joseph Muscat, a dezvăluit planul insulei de a deveni

“pionieri globali în reglementarea afacerilor bazate pe blockchain”.

În 4 iulie, guvernul local a adoptat trei legi care permit companiilor să emită noi criptomonede și să le comercializeze pe cele existente. Malta a devenit astfel prima țară din lume care a furnizat un cadru de reglementare coerent în domeniul blockchain-ului. Ulterior, Universitatea din Malta a anunțat că va acorda burse școlare în valoare de 300.000 de euro pentru studiile specializate pe blockchain, în colaborare cu Agenția pentru Tehnologia Informației din Malta (MITA).

Câteva dintre marile exchange-uri mondiale, printre care Binance și OKEx, au anunțat că își vor muta sediile în Malta datorită atitudinii prietenoase a autorităților guvernamentale față de companiile bloackahin și cripto.

San Francisco, Statele Unite

San Francisco se mândrește cu aproximativ 120 de locații care acceptă criptomonede. Este un hub recunoscut internațional pentru cripto-entuziaști, precizează Coinmap. Aici există și celebrul Crypto Castle, o vilă cu trei etaje în care trăiesc cîțiva milionari în criptomonede.

De fapt, San Francisco este atât de avansat în ceea ce privește criptomonedele, încât chiar și un tribunal federal local acceptă plata cauțiunii în BTC.

Abordarea guvernamentală a criptomonedelor

Criptomonedele se află încă într-o zonă de reglementare neclară în Statele Unite, în ciuda faptului că sunt luate în vizor de diverse organisme de reglementare. Atât Comisia pentru valori mobiliare și de burse (SEC) și Commodity Futures Trading Commission (CFTC) definesc monedele digitale în funcție de domeniul lor de competență.

Cu toate acestea, SEC a elaborat un plan pentru reglementările cripto, acordând dreptul de a tranzacționa contractele futures BTC și de a emite o licență specială de tranzacționare în New York.

Buenos Aires, Argentina

Buenos Aires a fost poreclită capitala Bitcoin din America Latină. Aici se regăsesc aproximativ 140 de comercianți care acceptă criptomonede, conform Coinmap. Potrivit site-urilor locale, Buenos Aires are o editură și un serviciu de taxi printre firmele care acceptă BTC. De asemenea, numeroși liber profesioniști individuali, cum ar fi fotografi, profesori, designeri, tehnicieni și psihologi, acceptă Bitcoin ca metodă de plată pentru serviciile lor.

Abordarea guvernamentală a criptomonedelor

Succesul lui Bitcoin în Argentina ar putea fi atribuit inflației monedei naționale și a ratelor de schimb manipulate.

Aceste probleme economice au determinat mulți cetățeni să se orienteze către criptomonedele descentralizate deoarece sunt mai sigure decât moneda națională.

Guvernatorul băncii centrale din Argentina a fost responsabil pentru solicitarea unor propuneri de reglementare a criptomonedelor la summitul G20 din martie, Stabilit inițial pentru iulie 2018, acest termen a fost amânat pentru octombrie din cauza complexității domeniului.