Comitetul de la Basel a publicat un ghid pentru băncile ce doresc să intre pe piața cripto, în care recomandă prudență. De asemenea, se menționează că instituțiile bancare trebuie să își îmbunătățească procedurile de management al riscului. În plus, procesele de raportare trebuie modificate pentru a combate riscurile generate de criptomonede.
Comitetul de la Basel este un conglomerat al autorităților de supraveghere bancare subordonat Băncii pentru Reglementări Internaționale (Bank for International Settlements). Considerată ”banca centrală a băncilor centrale”, BIS a fost creată pentru a asigura coerența legislației financiare. În prezent, BIS include 58 de bănci centrale, iar Comitetul de la Basel emite ghiduri aplicabile în aceste jurisdicții.
Prudență când vine vorba de cripto
Într-o declarație publicată la 13 martie, consiliul mondial de supraveghere a încurajat băncile să adopte o atitudine prudentă față de criptomonede. Ele trebuie să aibă un cadru clar definit de gestionare a riscurilor care să combată frauda, spălarea banilor și finanțarea terorismului. Riscurile expunerii directe sau indirecte la criptomonede trebuie raportate în procesele de evaluare internă:
”Înainte de a achiziționa activele cripto sau de a furniza servicii conexe, banca ar trebui să efectueze analiza riscurilor. O bancă ar trebui să prezinte public orice expuneri la criptomonedete, bunuri digitale sau servicii conexe ca parte a informărilor financiare periodice. De asemenea, trebuie să specifice tratamentul contabil pentru astfel de expuneri, în conformitate cu legile și reglementările interne.”
Criptomonedele sunt o amenințare la adresa stabilității financiare
Raportul Comitetului de la Basel evaluează criptomonedele drept o amenințare la adresa stabilității financiare. Documentul subliniază că acestea nu sunt un substitut sigur pentru bani. Nu reprezintă un mijloc de schimb sau de stocare de valoare de încredere. Activele cripto sunt considerate, de asemenea, extrem de volatile. În plus, expun băncile la riscuri, inclusiv în legătură cu frauda și finanțarea terorismului, a afirmat comisia.
„Activele Cripto nu sunt mijloc legal de plată și nu sunt susținute de niciun guvern sau autoritate publică. Acestea prezintă o serie de riscuri pentru bănci, inclusiv riscul de lichiditate … riscul operațional (inclusiv riscurile de fraudă cibernetică); spălarea banilor și riscul de finanțare a terorismului. „
se menționează în raport.
Comitetul a declarat că lucrează împreună cu alte organisme globale de stabilire a standardelor și cu Consiliul pentru Stabilitate Financiară pentru a „clarifica tratamentul prudențial al acestor expuneri pentru a reflecta în mod corespunzător gradul înalt de risc generat de activele cripto”.