Corporația Sony a anunțat crearea unui nou „sistem de autentificare, partajare și gestionare a datelor educaționale” bazat pe tehnologia blockchain. Acesta a fost dezvoltat în colaborare cu două companii din conglomerat – Sony Music Entertainment Japonia și Sony Global Education.
În esență, Sony a optat să utilizeze tehnologia blockchain pentru gestionarea drepturilor de autor când vine vorba de conținut original.
„Acest nou sistem se bazează pe sistemul dezvoltat anterior de Sony și Sony Global pentru autentificarea, partajarea și gestionarea drepturilor asupra datelor educaționale și, în plus, oferă funcționalități pentru prelucrarea informațiilor legate de drepturile de autor”
se menționează în declarația oficială.
Proiectul se va referi în mod specific la informațiile despre „lucrări scrise”, împreună cu „manuale electronice și alte conținuturi educaționale, muzică, filme, conținut VR și e-books”.
Corporația Sony
În urmă cu un an, a anunțat că va dezvolta un sistem original blockchain în colaborare cu IBM. Acesta permite utilizatorilor să partajeze conținutul și să-l difuzeze,
„dar gestionarea drepturilor acestui conținut este încă realizată convențional de către organizațiile din industrie sau de creatorii înșiși, necesitând o modalitate mai eficientă de a gestiona și demonstra proprietatea asupra informațiilor legate de drepturile de autor pentru lucrări.”
Compania a adoptat o abordare vagă privind descrierea noilor servicii. Este clar însă că se dorește eliminarea posibilității de dezinformare sau de furt de proprietate intelectuală. Ei spun că scopul este să „înregistreze informații verificabile într-un mod greu de falsificat”. Au adăugat că:
„Sony Group ia în considerare și modalități inovatoare de a utiliza tehnologia blockchain pentru gestionarea informațiilor și distribuirea datelor într-o serie de domenii diferite”.
În prezent, există mai multe companii care încearcă utilizarea noilor tehnologii pentru prevenirea piratării și sprijinirea gestionării drepturilor de autor. Aceste sisteme însă, înregistrează rezultate slabe.
În luna august, corporația Sony a mai depus două cereri de patent pentru sisteme bazate pe blockchain. Faptul demonstrează interesul companiei pentru această tehnologie.