Conceptul de criptomonede este dependent de Internet. Browserele de Internet sunt necesare pentru navigare. Care este însă relația dintre cripto și browsere?
Odată cu extinderea fenomenului cripto, atitudinea companiilor ce controlează browserele de Internet a variat semnificativ. Unele au făcut minimul necesar pentru protejarea utilizatorilor, cum ar fi protejarea de scripturile de minare. Altele au îmbrățișat fenomenul și s-au concetrat pe dezvoltarea de aplicații conexe.
În conformitate cu site-ul de statistică w3counter topul browserelor include Chrome, Safari, IE/Edge, Firefox și Opera.
Google Chrome
Cel mai utilizat browser din lume are o relație controversată cu criptomonedele. Există numeroase extensii disponibile în Chrome Web Store utile pentru cripto-entuziaști, precum Metamask sau plug-in-uri de monitorizare a prețurilor.
Atenție însă – Chrome a anunțat recent că intenționează să limiteze activitatea extensiilor de tip AdBlock. Aparent, acestea afectează profiturile companiei Google și va fi pe viitor disponibilă doar pentru clienții entreprise.
Per ansamblu, Chrome a făcut eforturi pentru a elimina aplicațiile de crypto-mining și cele suspectate de crypto-jacking. Este însă un demers dificil și au fost identificate numeroase cazuri de extensii de tip malware de-a lungul timpului. Începând cu luna noiembrie 2018, sistemul de permisiuni al extensiilor a fost refăcut, ceea ce a redus incidența de phishing și furtul de date.
Safari
Browserul default pentru MAC și produsele Apple în general oferă extrem de puține opțiuni asociate cu criptomonedele. De exemplu, Metamask nu este disponibilă pentru Safari. De altfel, acest browser este foarte puțin utilizat de cripto-entuziaști din cauza posibilităților limitate.
Internet Explorer/Edge
Unul dintre cele mai vechi browsere existente, Explorer este popular pentru companii deoarece oferă securitate ridicată. Opțiunile pentru extensii sunt foarte limitate și sunt în general dedicate activităților profesionale.
Mozilla Firefox
Firefox Quantum, cea mai recentă versiune a browserului open-source Firefox, are o nouă setare de confidențialitate care protejează împotriva criptojacking-ului.
Mozilla a avertizat anterior că site-urile web pot implementa scripturi care minează criptomonede pe computerele utilizatorilor fără informarea acestora. Pentru a combate fenomenul de cryptojacking, Mozilla a creat un sistem de blocare a scripturilor de minare. Acesta poate fi activat din setările de securitate ale browserului.
Opera
Printre browserele de internet tradiționale, Opera s-a dovedit cel mai deschis către criptomonede. În decembrie 2018, a inctroduc un portofel cripto în veriunea Android a browserului. De atunci, portofelul a devenit disponibil și pentru versiunile de desktop. În prezent, Opera Crypto Wallet oferă suport pentru tokenurile Ethereum și Tron.
De la începutul acestui an, utilizatoriii de Opera Android din Suedia, Norvegia și Finlanda pot să cumpere ETH direct din portofel. Opțiunea a fost implementată printr-un parteneriat cu firma de brokeraj cripto Safello, cu sediul în Suedia.
Brave browser
Vedeta browserelor pentru cripto-entuziaști, Brave a fost dezvoltat de co-fondatorul Mozilla în 2017. Browserul a strâns 35 milioane dolari în mai puțin de un minut prin oferta inițială de monede (ICO) a tokenului Basic Attention Token (BAT). De atunci, Brave a livrat unul dintre cele mai bune produse din istoria industriei ICO.
Conceptul de bază al Brave este să reducă acumularea de date cu privire la tilizatori și să recompenseze utilizatorii cu tokenurile BAT pentru vizualizarea reclamelor. În același timp, creatorii de conținut de calitate sunt la rândul lor recompensați direct pentru eforturile lor.
Ca interfață, Brave este extrem de similar cu Chrome, însă blochează scripturile de tracking și alte tehnologii de monitorizare. Un exemplu este cumpararea de bilete de avion online. Prin Brave vei avea mereu pretul corect. De asemenea, blochează și majoritarea reclamelor, eliminând necesitatea unui AdBlock.
În aprilie, compania a lansat și Brave rewards, un sistem de recompensare a utilizatorilor care aleg să vizualizeze reclame de la parteneri.
Chiar dacă nu apare încă în topurile browserelor, Brave are în prezent peste 10 milioane de utilizatori și crește în popularitate într-un ritm fără precedent.
Extensii utile pentru cripto-entuziaști
Metamask este disponibilă pentru Chrome, Firefox, Opera și Brave și permite emiterea și primirea tokenurilor ETH și ERC20. De asemenea, este utilizat pentru controlul interacțiunilor cu DEX-uri precum Ethfinex ,Trustless și IDEX. Portofelul web poate fi utilizat și pe platforme precum Decentraland, Augur, Veil și Guesser.
O altă extensie utilă este Badger, care permite utilizatorilor să stocheze și să trimită BCH. Portofelul web noncustodial facilitează achizițiile și microplățile în aplicații utilizând BCH.
Tippin Chrome este dedicată utilizatorilor de Bitcoin care doresc să recompenseze creatorii de conținut de pe Twitter prin intermediul Lightning Network.
Extensia No Coin, disponibilă pentru Google Chrome, Mozilla Firefox și Opera este cea mai populară extensie care blochează scripturile de minare. Oferă opțiunea de blocare a minerilor de tip Coinhive sau puteți opta pentru a permite rularea unor anumite programe de mining.
Extensia No Coin nu este disponibilă pentru Microsoft Edge, Apple Safari sau Internet Explorer.
Toate browsele de pe piata au reactionat la tehnologia blockchain fapt care ajuta la adoptie. Tu ce browser folosesti?