Circle, Gemini, Tether, GMO Internet sunt doar câteva exemple de companii care au lansat criptomonedele stabile, ce sunt considerate o amenințare la adresa băncilor. Ele sunt mai puțin volatile decât bitcoin, ethereum și celelalte criptomonede. Asta deoarece valoarea lor este bazată pe valute fiat sau active precum aurul.

Un exemplu este Ekon, o criptomonedă creată de Eidoo ce este ancorată la prețul aurului. Valoarea fiecărui token corespunde unui gram de aur, al cărui preț este de obicei mai puțin volatil decât oricare dintre criptomonede.

Același lucru s-ar putea spune despre USDT, legat de prețul dolarului, precum și de cripto-pound care este legat de prețul lirei britanice. Până în prezent există mai mult de 60 de monede stabile. Dintre acestea, 77% sunt legate de valoarea activelor și 54% au valută fiat ca garanție.

Față de valutele clasice, criptomonedele stabile prezintă trei avantaje majore:

Au o volatilitate scăzută

În sine, volatilitatea este una dintre cele mai interesante, dar și riscante proprietăți ale criptomonedelor. Speculanții pot obține beneficii profitând de evoluția rapidă a prețurilor. Însă când vine vorba de adoptarea în masă a criptomonedelor, este o problemă. Utilizarea cripto ca metodă de plată este dificilă dacă prețul fluctuează cu sute de dolari în câteva minute.

În schimb, o criptomonedă stabilă rămâne ancorată la prețul dolarului, astfel încât valoarea ar fi echivalentă și este mult mai ușor de utilizat ca metodă de plată.

Expeditivitate și comisioane zero la cursul de schimb

Valutele clasice sunt extrem de dificil și costisitor de utilizat când vine vorba de utilizarea lor la nivel internațional. Pentru cei ce călătoresc mult, de exemplu, conversiile în diferite monede naționale presupun comisioane extrem de mari pentru cardurile de credit. Criptomonedele stabile asigură un transfer rapid și nu necesită conversie indiferent de țara în care sunt folosite.

Utilizarea pe platforme de tip exchange

Efectuarea unui transfer către și de la un exchange este uneori un adevărat coșmar pentru valutele clasice. Este nevoie de o mulțime de timp. Concomitent, adeseori băncile nu permit transferuri frecvente de valute către și de la bursă.

Pentru cei care doresc să cumpere și să utilizeze cripto, este dificil să facă aceste operațiuni, mai ales când vine vorba de reticența băncilor pentru acest tip de activități. Criptomonedele stabile au fost create special pentru a facilita tranzacționarea pe platformele exchange.

În lipsa volatilității, valutele fiat pot fi schimbate pe criptomonede stabile și păstrate în această formă. Astfel devin disponibile imediat pentru utilizarea ca atare sau ușor convertibile în alte criptomonede.

Pe scurt, criptomonedele stabile ar putea reprezenta într-adevăr “viitorul banilor”, așa cum au afirmat recent frații Winklevoss. Aceștia au lansat recent dolarul Gemini, o criptomonedă stabilă autorizată în America și legată de dolarul american.

Banca Populară Chineză, care a fost mereu ostilă criptomonedelor, a lansat recent un atac împotriva criptomonedelor stabile, numindu-le o amenințare la adresa sistemului bancar.