Apple a anunțat lansarea unui pachet software dedicat operațiunilor criptografice. Așa numitul CryptoKit va fi disponibil în viitorul Apple iOS 13. Echipa Apple a promis o prezentare detaliată a instrumentelor într-o conferință dedicată „Criptografia și aplicațiile tale”.
CryptoKit de la Apple va permite dezvoltatorilor să efectueze operații criptografice comune, inclusiv hashing, generarea cheilor și criptare. Dezvoltatorii vor putea acum să gestioneze direct sarcinile de securizare ale aplicațiilor, față de manipularea prin interfețe de nivel inferior disponibile în prezent.
Potrivit lui Alejandro Machado, co-fondator al Open Money Initiative, implicațile pentru dezvoltatorii cripto sunt semnificative:
„Pentru prima data, dezvoltatorii pot folosi enclavele securizate de pe iPhone pentru a gestiona cheile private, atingând un nivel similar de securitate cu portofele hardware.“
Funcții disponibile în CryptoKit de la Apple
În conformitate cu documentația pusă la dispoziție pe site-ul Apple Developer, utilizatorii vor avea posibilitatea să
”utilizeze criptografia pentru a crea și evalua semnăturile digitale și pentru a realiza schimburi de chei. În afară de gestionarea cheilor stocate în memorie, utilizatorii pot utiliza și cheile stocate în Secure Enclave. De asemenea, pot fi generate chei simetrice ce pot fi folosite în operațiuni precum autentificarea mesajelor și criptarea acestora”.
CryptoKit utilizează funcții de hash SHA-2 care includ SHA512, SHA256 și SHA384. Protocolul folosit este similar cu cel utilizat de criptomonedele private precum Monero.
Un nou gigant pe piața cripto și blockchain
Cel mai probabil, decizia Apple a fost justificată parțial de faptul că cel mai mare competitor al lor, Samsung, a făcut deja pași importanți în dicrecția criptomonedelor. Samsung a lansat recent telefonul Galaxy S10 cu o aplicație Blockchain Keystore. Aceasta permite utilizatorilor să protejeze criptografic tokenurile ERC-20.
Un portofel cripto integrat în telefoanele iPhone de la Apple ar reprezenta un pas major în adopția criptomonedelor. Sistemul CryptoKit de la Apple este un demers interesant care pune gestionarea unui astfel de serviciu în mâinile utilizatorilor.
Apple vinde în medie peste 20 de milioane de smartphone-uri pe an, iar cota sa de piață ar asigura un potențial enorm pentru un portofel cripto.