Prim vice-guvernatorul Banque de France a declarat că implementarea tehnologiei registrelor distribuite (DLT) ar avea un impact pozitiv asupra industriei financiare.
Afirmația a fost făcută la Conferința Anuală a Tehnologiei și Inovației pe Piețele de Capital ce a avut loc pe 21 noiembrie.
Denis Beau, primul vice-guvernator al Banque de France, a declarat:
„Tokenizarea activelor financiare, combinată cu utilizarea soluțiilor bazate pe blockchain și categoria mai largă a tehnologiilor DLT pentru stocarea și transferul acelor active ar putea reprezenta un răspuns la cerințele piețelor actuale.”
Denis Beau a mai specificat că DLT ar putea facilita procesele brute și de livrare-versus-plată, decontare în valută și recuperarea datelor pierdute în incidentele operaționale.
Vice-guvernatorul a propus ca Uniunea Europeană să experimenteze cu tehnologiile pentru a îmbunătăți sistemele financiare. Blockchain și DLT pot eficientiza condițiile în care banca centrală pune la dispoziție banii ca activ de decontare.
Constient de situatia actuala
Denis Beau a recunoscut că adoptarea noilor tehnologii în sistemul financiar european mai mare poate genera riscuri. El a menționat „abordări dezordonate și adaptări eterogene ale infrastructurilor de piață, în special atunci când vine vorba de modalitățile de soluționare. “
Anterior, vice-guvernatorul a avertizat că:
„Odată cu apariția așa-numitelor cripto-active și a așa-numitelor criptomonede stabile, s-ar putea să vedem că se dezvoltă noi active de decontare care pot concura cu soluțiile oferite de instituțiile centrale. Există riscul ca acestea să înlocuiască valutele tradiționale și rolul băncilor centrale în sistemele noastre de plată. ”
Beau a concluzionat:
„Prin urmare, noi, la Banque de France, suntem deschiși pentru experimente în această direcție, împreună cu BCE și alte bănci centrale ale Eurosistemului, în special în ceea ce privește o monedă digitală a Băncii Centrale.”