Financial Action Task Force (FATF) și-a finalizat cerințele pentru supravegherea și monitorizarea furnizorilor de servicii exchange pentru criptomonede. Organismul interguvernamental a cerut tuturor celor 35 de țări membre să reglementeze aceste companii ca pe băncile comerciale.
Standardele de supraveghere pentru au fost discutate la o reuniune a FATF care a avut loc în Franța pe 22 februarie. Grupul de lucru a afirmat că aceste măsuri sunt necesare „pentru a preveni utilizarea criptomonedelor în tranzacții ilegale.
Reglementarea exchange-urilor cripto similar cu băncile comerciale
FATF a anunțat în cadrul reuniunii că a finalizat „cerințe detaliate de implementare pentru o reglementare eficientă și supraveghere / monitorizare a furnizorilor de servicii asociate criptomonedelor”.
Măsurile vor fi adoptate formal ca parte a standardelor FATF în iunie. Grupul de acțiune pentru acțiune financiară a explicat:
”În scopul aplicării recomandărilor FATF, țările ar trebui să considere activele virtuale drept „proprietate”, „venituri”, „fonduri”, „fonduri sau alte active” sau alte „valori corespunzătoare”. Furnizorii de servicii asociate criptomonedelor trebuie să identifice, să evalueze și să ia măsuri eficiente pentru a diminua spălarea banilor și riscurile de finanțare a terorismului.”
În plus, acești furnizori „ar trebui să fie obligați să fie licențiați sau înregistrați „. Companiile deja autorizate să ofere servicii financiare nu necesită licență suplimentară pentru cripto.
FATF a precizat că
„o țară nu trebuie să impună un sistem separat de licențiere sau de înregistrare în ceea ce privește persoanele fizice sau juridice deja licențiate sau înregistrate ca instituții financiare”.
Acestora li se poate permite să furnizeze servicii asociate criptomonedelor deoarece se presupune că au impus deja standardele necesare.
35 de țări vor adopta măsuri de licențiere și operare a exchange-urilor cripto
Un organism interguvernamental înființat în 1989, FATF stabilește standarde și promovează implementarea eficientă a măsurilor legale, de reglementare și operaționale pentru combaterea spălării banilor, a finanțării terorismului și a altor amenințări legate de integritatea sistemului financiar internațional. Grupul de lucru are 35 de țări membre, plus Hong Kong, Comisia Europeană și Consiliul de Cooperare al Golfului.
Țările membre sunt Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Danemarca. Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, India, Irlanda, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Portugalia. Federația Rusă, Singapore, Africa de Sud, Spania, Suedia, Elveția, Turcia, Marea Britanie și SUA.