Filiala rusă a Raiffeisen Bank International a încheiat un parteneriat cu gigantul petrolier local Gazprom Neft.

Conform presei locale, garanția bancară pe blockchain a fost emisă pentru a efectua tranzacții de finanțare comercială care au implicat patru părți. Acestea au fost Raiffeisen bank, Gazprom Neft, compania din Belarus Mozyr Oil Refinery și Priorbank din Belarus.

Raiffeisen a acționat ca o bancă de consultanță pentru compania petrolieră rusă, în timp ce Priorbank din Belarus, care face parte din grupul bancar Raiffeisen, a emis o garanție bancară pentru tranzacție prin intermediul unui sistem bazat pe tehnologia blockchain.

Sistemul utilizat a fost dezvoltat de Raiffeisen, pe baza platformei blockchain R-chain proprie, lansată în 2017.

cryptocoin

Tatyana Ivashkova, șefa tranzacțiilor documentare și finanțării comerțului Raiffeisen – Rusia, a declarat:

„Patru noduri au participat la tranzacție, adică toate părțile au fost pe deplin conectate la platformă”.

În mod normal, băncile eliberează garanții prin intermediul sistemului lor intern, notificând clientul numai după încheierea procesului. Prin utilizarea tehnologiei blockchain, toți participanții au acces la documente simultan. În acest mod, tranzacția se poate încheia imediat ce se efectuează plata, scurtându-se astfel timpul de procesare.

Băncile sunt interesate de adoptarea blockchain

Raiffeisen a testat deja tehnologia prin emiterea unei ipoteci electronice folosind platforma locală Blockchain Masterchain. Aceasta este o platformă interbancară rusă creată de principalii jucători de pe piață pentru a transfera date valoroase printr-o rețea descentralizată.

Banca și-a dezvăluit planurile de a conecta în rețea și agenția de stat Rosreestr, care colectează date privind proprietățile imobiliare. În acest mod, se va eficientiza semnificativ procesul de emitere de ipoteci electronice.

De asemenea, un grup de companii majore de petrol la nivel mondial au anunțat recent lansarea unei platforme bazate pe blockchain pentru tranzacționarea de mărfuri din industria energetică. Rețeaua descentralizata include și băncile ABN Amro, ING și Societe Generale. Alături de casele de tranzacționare importante, proiectul va începe oficial la sfarsitul lunii noiembrie pe piața petrolului din Marea Nordului.