Bitcoin-ul s-ar putea să fie un bun exemplu de inginerie descentralizată, un tur de forță tehnologică uimitor, și chiar o posibilă soluție la problemele financiare ale lumii. Dar la ce bun dacă oamenii nu aud despre bitcoin, nu îl adoptă și nu învață să îl folosească?
Povestea monedelor alternative
În perioada revoluției americane, noua monedă alternativă a devenit dolarul continental, iar atunci când acesta a eșuat, încrederea oamenilor în banii de hârtie a scăzut. Ca urmare, Constintuția Americană interzicea în mod express tuturor statelor să emită orice altceva decât aur sau argint legalizat pentru a plăti datoriile. Guvernul american nu a mai emis bani de hârtie încă 74 de ani de la semnarea Constituției, în preajma războiului civil.
Uneori, o nouă monedă poate să decedeze politic. Președintele Abraham Lincold nu a mai susținut Greenbacks, în ciuda faptului că era o monedă fără datorii, sau poate tocmai de acceea. Nu aveau vreun interes să o folosească, iar președintele a considerat că în felul acesta face un dar Americii. Lincold a declarat:
”Am doi mari inamici – armata sudistă în față și bancherii în spate. Din cei doi, bancherii sunt cei mai mari dușmani ai mei.”
Bancherii au publicat o declarație care prevestea răul în ziarul deținut chiar de ei, London Times:
”Dacă această politică fiananciară ipocrită care își are originile în America de Nord s-ar sediemnta, atunci guvernul va veni cu proprii săi bani fără nici un cost. Și-ar plăti datoriile și ar porni cu o foaie albă. Ar avea toți banii necesari să își facă propriul comerț. Ar avea o prosperitate fără precedent în istoria lumii. Creierele și bogățiile tuturor țărilor ar merge către America de Nord. Acea țară ar trebui distrusă sau va distruge toate monarhiile lumii”
După ce a emis cu succes peste 450 de milioane de dolari pe hârtie, Lincoln a fost asasinat. Războiul se terminase, iar banii au fost imediat revocați.
În 1990, au apărut două mari experimente în a stabili o monedă alternativă. Una dintre ele era numită Beenz, nume care descria vag sistemul pe care puțini îl puteau înțelege. Metoda ciudată de a ocoli legile curente nu a inspirat încredere. A fost curând uitată pe măsură ce noul mileniu se apropia și nu a devenit publică.
Tot în aceeași decadă, a apărut o schemă monetară inovativă numită Flooz. Toată lumea cunoștea la vremea respectivă timbrele verzi S&H. Flooz era bazat pe o idee similară care răsplătea loialitaea clienților. După doi ani și 50 de milioane de dolari în investiții, și ea a eșuat. Nu pentru că nu ar fi fost populară. Din câte se pare, mafia rusească prefera Flooz-ul ca metodă de spălare a banilor.
Încă de la începutul anilor 90, Japonia a suferit o serie de probleme economice. Ca rezultat, țara ar avea peste 600 de monede alternative puse în circulație. Guverul japonez are, din câte se pare, mai puține probleme cu monedele alternative decât americanii.
NORFED Liberty Dollar a fost scos din circulație după ce s-a luptat vreme îndelungată cu autoritățile, care au declarat că emiterea oricărei monede menită să intre în competiție cu dolarul american arătând asemănător este ilegal. Procurorii de la Departamentul de Justiție au decis că aceste monede de aur și argint violează codul american. FBI-ul și serviciile secrete au confiscat imediat argintul, aurul și platinumul în 2007, inlcusiv doouă tone de dolari Ron Paul. Directorul Liberty Services, Bernard von NotHaus se află încă în proces în încercarea de a-și recupera bunurile, în valoare de aproximativ 7 milioane de dolari americani.
Cine a auzit de bitcoin?
Toate aceste monede ar fi avut mai mult noroc dacă s-ar fi bucurat de susținerea publicului și de o circulație pe scară mai largă. Acceptarea răspândită a unei noi monede cu siguranță că face diferența.
Așadar, cum poate fi moneda bitcoin susținută? În afară de activitățile evidente – cumpărarea, tranzacționarea, minarea și acceptarea sa pentru serviciile oferite, cum putem să susținem mediatizarea acestei noi criptomonede?
De fiecare dată când aștept la casă, atunci când observ că casierița sau casierul este ocupat sau numără banii, pun o întrebare foarte simplă – Ați auzit vreodată de bitcoin?
Am descoperit că 10%dintre cei pe care îi întreb își amintesc să fi auzit la un moment dat de el. Dar apare o problemă. Majoritatea acestora au o părere negativă sau au îndoieli legate de bitcoin, în principal din cauza asocierii cu eșecul Mt. Gox care a apărut peste tot în presă. Impresia generală în rândul publicului pare să fie că moneda bitcoin s-a dus pe apa sâmbetei odată cu prima platformă de tranzacționare.
Primele impresii, mai ales dacă sunt negative, sunt greu de schimbat.
De ce nu crește valoarea bitcoin? Pe site-uri apar liste impresionante de magazine care acceptă bitcoin – Overstock, Tesla, WordPress, Amazon, Dell, Target, Microsoft și Dish Network. Este o listă lungă. Sectorul corporatist pare să fie conștient de potențialul monedei. Dar cum rămâne cu utilizatorul de pe stradă? De ce au mai multă încredere într-o monedă care nu se susține prin nimic în afară de…încredere oarbă, și care și-a pierdut 96% din valoare din 1913 și până astăzi?
Povestea trebuie spusă
Dacă vrem ca moneda bitcoin să aibă succes, s-ar putea să avem nevoie de mai mult decât de o plimbare cu o navă spațială. Dacă ne pasă cu adevărat de succesul acestei inovații ingenioase, trebuie să facem niște eforturi colective. Moneda bitcoin are mii de povești de spus.
Poate ai cumpărat cadouri de Crăciun de vreo 100 de dolari cu bitcoin-i cumpărați pe doar 6 dolari cu câteva luni în urmă. Sau poate dormi mai liniștit când pentru tine nu lucrează FNI-ul. Toate aceste povești trebuiesc spuse, pentru a le îneca pe cele negative despre Mt. Gox, volatilitate, virusuri și Silk Road. Trebuie să îi facem pe oameni să nu le mai fie frică. Avem mult de lucru și trebuie ca fiecare voce să se facă auzită.
Povestea TA care este?
Înapoi la Știri Bitcoin