Lightning Torch a trecut prin 292 de mâini și a ajuns în sfârșit la organizația caritabilă Bitcoin Venezuela. Creată de utilizatorul Twitter Hodlonaut, Torța a fost transmisă aproape fără incidente în numeroase țări, demonstrând un sistem de plăți ce nu ține cont de granițe.
Ca orice trend Twitter care ajunge viral, Torța a fost lansată în glumă. Hodlonaut a vrut să popularizeze rețeaua Lightning și a trimis 100.000 de satoshis unui contact de încredere de pe Twitter. El a propus ca destinatarul să adauge 10.000 de sathoshis și apoi să o transmită mai departe.
” Am trimis 100k sats prin Lightning la o altă persoană de încredere. Această persoană va adauga 10k satoshi și trimite 110k la cineva și transmiterea torței va continua în același mod. Cât va dura până se oprește?”
a propus Hodlonaut.
Acesta a declarat că nu se aștepta ca această campanie să aibă un asemenea succes.
“Dacă cineva m-ar fi întrebat în prima zi:” Cât de departe crezi că ar merge? “, Aș fi spus,” 10 sau 20 de transmisiuni.”,
a afirmat Hodlonaut. Se pare că a subestimat puterea crypto-Twitter. Dupa 292 de pasi, Torța a ajuns la limita de 4.29 milioane de satoshi stabilită.
Lightning Torch – inceputuri
După un început umil, Torța a ajuns în mâinile unor personalități populare în comunitatea cripto.
Printre primii a fost Pierre Rochard, un maximalist Bitcoin și cel mai popular proprietar de noduri Lightning.
De la el, torța a ajuns la alte personalități precum Jack Mallers, Brooke Mallers, Nicolas Dorier, D. Dickerson, John Carvalho și echipa de la Bitrefill, Armin Van Bitcoin, Zack Voel, Anthony Pompliano și chiar Andreas Antonopoulos.
Punctul în care campania a atins popularitatea maximă a fost la transmisiunea cu numărul 150. Matt Odell l-a contactat pe co-fondatorul și CEO-ul Twitter, Jack Dorsey.
Odată cu implicarea lui Dorsey, Lightning Torch a devenit subiect de discuție în mass-media.
Doar două întreruperi
Transmiterea Torței s-a realizat în cea mai mare parte fără probleme. Au existat doar două întreruperi – la valoarea de 250,000 satoshi (mai puțin de 10$) și la valoarea de 2.51 million satoshis. Presiunea publică a făcut însă ca transmiterea să se deruleze în mare parte fără probleme.
De la Dorsey, Toța a fost transmisă la co-fondatorul Lightning Labs, Elizabeth Stark. Următoarele 85 de pase au fost populate de greii industriei precum Samson Mow, Riccardo Spagni, Alena Satoshi, Whale Panda, Giacomo Zucco, Changpeng Zhao, Justin Sun, Erik Voorhees, Meltem Demirors, echipa de cercetare BitMEX, Ben Davenport, Randy Brito, echipa CoinGecko, Boxmining, Mia Tam, Andy Cheung, Charlie Shrem, Vijay Boyapati, Adam Back, Reid Hoffman și echipa de la Bitcoin Magazine.
Mai târziu a trecut prin mâinile echipei de la Slush Pool, Peter Wuille, Jill Carlson, Laura Shin, Peter McCormack, campania “Free Ross Ulbricht” și Aaron van Wirdum.
Cu astfel de personalități implicate în campanie, popularitatea Lightning Torch s-a transformat într-o mișcare culturală.
Evadarea sancțiunilor, atingerea populațiilor dezavantajate
Torța a reușit să ajungă inclusiv în mâinile unor persoane din zone cu acces restricționat. De exemplu, a fost preluată de Ziya Sadr din Iran.
“Bitcoin este un paradis sigur”, a declarat Sadr, un entuziast Bitcoin și jurnalist pentru Bitcoin Magazine.
Includerea sa a demonstrat puterea Bitcoin și rezistența sa la cenzură. Iran este în prezent sub sanctiuni internationale, iar guvernul local are o poziței represivă față de tehnologie și instrumente financiare.
“A fost un experiment foarte îndrăzneț și public, prin contactul cu oamenii sancționați, cu oameni exilați din restul lumii”,
a spus Sadr.
“Acest lucru a dat multă optimism comunității Bitcoin din Iran, iar această comunitate reprezintă restul oamenilor din Iran: comunitatea Bitcoin are oameni din toate categoriile; există oameni de afaceri, investitori, antreprenori, profesori. Participarea la campania Lightning Torch ne-a demonstrat că Bitcoin nu are granițe. “
Situația din Iran este similară cu suferințele politice și economice ale Venezuelei. Torța a ajuns și aici – de mai multe ori. Torța a ajuns în cele din urmă la Bitcoin Venezuela, o organizație de caritate care a hrănit mii de cetățeni cu ajutorul donațiilor în criptomonede.
În calitate de destinatar final, Bitcoin Venezuela va transforma fondurile în hrană, necesități și medicamente pentru cetățenii venezueleni săraci. O parte dintre membrii comunității au promis să facă donații similare.
56 de țări, 278 de participanți unici
În total, 278 de participanți unici din 56 de țări au trimis Torța pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. S-a tranzacționat aproape 7 BTC (aproximativ 700 de milioane de satoshi) într-o perioadă de 83 de zile.
Lightning Torch a început ca o glumă, dar s-a transformat într-o mișcare culturală la intersecția cu zonele destabilizate din punct de vedere economic și politic. Capacitatea Bitcoin de a depăși frontierele, naționalitățile și ideologiile este dovada faptului că darul lui Satoshi față de lume (și comunitatea sa de bază) este rezistent și, în general, plin de bunăvoință.
”Cred că spune multe despre această comunitate. Oamenii sunt buni în acest spațiu. Am văzut atât de multe lucruri pozitive care au ieșit din asta.”
a concluzionat Hodlonaut.