Controversata companie care detine moneda Tether a obținut 6.6 milioane de dolari doar din dobânzi bancare în 6 luni, susține un raport publicat de Bloomberg. USDT este una dintre cele mai controversate criptomonede de pe piață, din cauza opacității companiei Tether cu privire la fondurile sale.

Practic, moneda Tether este o criptomonedă stabilă, ceea ce înseamnă că numărul de tokenuri emise ar trebui să corespundă cu sumele în dolari aflate în conturile companiei. În prezent, acest fonduri sunt păstrate în banca Noble Bank din Puterto Rico.

În acest an, discuțiile cu privire la moneda Tether s-au extins și au afectat evoluția criptomonedei. Comunitatea a început să suspecteze că Tether nu are suficienți dolari în conturi. În același timp, criptomoneda stabilă a fost acuzată că a fost folosită pentru a manipula prețurile Bitcoin.

În ianuarie 2018, moneda Tether avea 2.2 miliarde de dolari

Bloomberg a obținut un extras de cont de la Noble Bank. Acesta arată că la 31 inauarie 2018, Tether avea în conturi 2.2 miliarde de dolari. Această sumă corespundea cu numărul de tokenuri în circulație la acel moment.

În perioada octombrie-noiembrie 2018, compania a avut unele probleme în relația cu banca, iar USDT a început să fluctueze ca preț. În aceeași perioadă, CFTC a deschis o investigația cu privire la fondurile pe care compania Tether susținea că le deține.

Controversa a fost avantajoasă pentru piață, deoarece a sprijinit dezvoltarea celorlalte criptomonede stabile. Comunitatea cripto este o mare susținătoare a descentralizării. Faptul că USDT avea aproape monopol nu a fost privit cu ochi buni. Ca urmare, multe exchange-uri au optat pentru a lista alternative precum Gemini USD (GUSD), USD Coin (USDC), Paxos Standard (PAX) și TrueUSD (TUSD).

Compania Tether a refuzat în continuare să realizeze un audit oficial. În schimb, au angajat o companie de avocatură care a confirmat mai mult sau mai puțin oficial că rezervele în dolari corespund cu numărul de tokenuri.

Rezerve obligatorii

Analiza Bloomberg a concluzionat că este posibil ca moneda Tether să își bazeze activitate pe principiul rezervelor obligatorii. Practic, asta înseamnă că depozitele propriu zise sunt mai mici decât numărul de tokenuri aflate în circulație. Este sistemul pe care funcționează toate băncile comerciale – sumele rulate sunt mult mai mari decât depozitele pe care instituțiile le au la Banca Centrală.

Principiul rezervelor obligatorii se bazează pe ideea că nu toți clienții își vor retrage banii depuși în același timp. Similar, moneda Tether  își răscumpără tokenurile în tranșe, astfel încât nu este necesar să aibă o sumă echivalentă în dolari.

Cu toate acestea, dobânzile obținute pentru depozitele pe care le au sunt semnificative.

Indiferent de concluziile analiștilor, moneda Tether este în prezent criptomoneda stabilă dominantă. Are un market cap de 1.87 miliarde de dolari și ocupă locul 6 în top CoinMarketCap. Prin comparație, următoarele două criptomonede stabile, USD Coin și TrueUSD, au în jur de 215 milioane de tokenuri în circulație.