Un raport recent al World Economic Forum (WEF) relevă că 40 de bănci centrale planifică să experimenteze cu CBDC. Așa numitele Monede Digitale Emise de Băncile Centrale (Central Bank Digital Currencies – CBDC) pot facilita tranzacții mai rapide și ma ieftine.
Băncile centrale din întreaga lume desfășoară proiecte de cercetare și proiecte pilot bazate pe tehnologia blockchain. Acestea urmăresc să abordeze aspecte precum incluziunea financiară, eficiența plăților și securitatea informatică.
Monede Digitale Emise de Băncile Centrale – Avantaje
Raportul WEF menționează că CBDC-urile sunt emise pe registre distribuite și pot fi tranzacționate peer-to-peer. Acest oferă avantaje precum tranzacții mai rapide și mai eficiente din punct de vedere al costurilor.
Printre beneficiile cele mai notabile ale CBDC, raportul enumeră potențialul de a îmbunătăți procedurile de cunoaștere a clienților (KYC). De asemenea ajută la combaterea spălării banilor (AML), la reducerea evaziunii fiscale, a corupției și a activităților ilicite. CBDC ar putea de asemenea să ofere alternative la tehnologiile de plăți din sectorul privat:
„În plus, CBDC pot juca un rol important într-un viitor în care consumul de numerar scade dramatic. Dacă utilizarea și disponibilitatea numerarului într-o țară devine extrem de scăzută sau inexistentă, fie prin preferințe de politică sau de consum, atunci CBDC ar putea să-i ajute pe cetățeni „.
Dezavantajele CBDC
Raportul WEF prezintă și o listă a posibilelor dezavantaje ale CBDC-urilor. Băncile trebuie să ia în considerare provocările tehnologiei blockchain, care includ scalabilitatea tranzacțiilor. Alte dezavantaje menționate sunt managementul cheilor private, viteza tranzacțiilor și eventuala excludere financiară a populațiilor care nu adoptă CBDC. Grupurile care optează să nu adopte Monede Digitale Emise de Băncile Centrale ar putea fi marginalizate sau excluse din sistemele de plăți digitale.
În afară de aceste aspecte, raportul subliniază și riscurile la adresa stabilității financiare provocate de eliminarea băncilor ca intermediari.
Cum pot fi utilizate CBDC
WEF oferă zece cazuri de utilizare pentru tehnologia distribuită a cărților (DLT) de către băncile centrale. Printre acestea se numără faptul că băncile centrale vor putea să dezvolte o monedă dedicată industriei retail. De asemenea, pot fi folosite pentru decontarea titlurilor de valoare interbancare, gestionarea de obligațiuni și a ciclului de viață. O altă aplicație este în gestionarea lanțul de aprovizionare pentru producția de numerar.
La sfârșitul lunii martie, directorul general al BIS Agustin Carstens a avertizat împotriva emiterii CBDC-urilor. El a susținut că CBDC ar putea facilita o destabilizare a sistemului bancar, deoarece permit transferuri rapide din băncile comerciale în cele centrale.