In perioada 22 – 26 iunie, a avut loc Smart Cities Days 2020. Un eveniment online care si-a propus sa aduca idei si solutii pentru diferite aspecte ce tin de orase inteligente, cum ar fi: mobilitatea, digitalizarea, inteligența artificială, eficientizarea utililităților publice, regenerare urbană, educație și sănătate competitive, dezvoltarea economiei locale, sau securitatea informațiilor.
Testeaza BRAVE si sustine revista noastra!
Aceasta initiativa merita atentia noastra si este de aplaudat, iar in cele cinci zile de eveniment s-au atins foarte multe puncte relevante din aceasta discutie. Dar un subiect pare sa fi lipsit, aplicabilitatea tehnologiei blockchain ca si infrastructura de management a datelor generate si colecatate de orase inteligente.
Orase inteligente – functionalitate
La fel ca un telefon smart, si un oras smart se bazeaza pe o multitudine de senzori interconectati care comunica constant informatii despre ce se intampla in oras. Idea din spate este ca datele pot fi folosite pentru a optimiza experienta cetatenilor care traiesc acolo. Dar dupa cum stim, datele private in mainile nepotrivite pot fi un lucru extrem de periculos. Iar aici este nevoie de o modalitate de incredere care sa minimizeze riscurile asociate.
De aici si subiectul celui mai nou episod din “Internetului i-au Crescut Bani”, care incepe prin a prezenta ce este si ce trebuie sa rezolve un oras inteligent, apoi intra in problema securitatii si a confidentialitatii datelor personale. Astfel explorand cum poate fi tehnologia blockchain, cu a sa criptografie, aplicata pentru ca fiecare cetatean sa fie stapanul propriilor date si sa poate decide ce imparte cu ceilalti si cu administratia publica. Vizionare placuta!