Colecționarii de artă sunt dispuși să plătească sume enorme pentru piese rare, dar fraudele și falsurile abundă. SuperRare este un proiect blockchain ce caută să rezolve problema falsurilor și să faciliteze tranzacționarea.

Pe platforma SuperRare, artiștii creează o piesă de artă și o transformă într-un token non-fungibil (NFT) bazat pe blockchain-ul Ethereum. Acest tip de token este la fel de unic ca opera de artă în sine.

Odată ce NFT-ul este generat SuperRare, acesta poate fi cumpărat, vândut sau stocat ca investiție pe termen lung. Artiștii își pot lista creația pentru a fi licitată sau o pot vinde la un preț prestabilit. Cumpărătorii pot ulterior să tranzacționeze piesa de artă pe oricare dintre platformele dedicate NFT-urilor.

Cum functioneaza platforma SuperRare

Dincolo de urmărire și autentificare, sistemul de contract inteligent SuperRare permite creatorului original al artei să colecteze o taxă din prețurile de revânzare. Practic, de fiecare dată când un NFT este revândut, creatorul câștigă un comision. Pentru prima vânzare a unei noi piese de artă, creatorul original primește 85% din comision, în timp ce galeria primește 15%. Pentru orice vânzare ulterioară, creatorii primesc comision de 3%. Până în prezent, au fost create peste 5.000 de opere de artă, cu taxe de peste 500.000 de dolari colectate de artiști.

Deși SuperRare nu este un concept nou, a reușit să își facă loc pe piață printr-o strategie de marketing inteligentă. Creatorii John Crain, Charles Crain și Johnathan Perkins au popularizat-o pe baza conceptului de „colecționare socială”. Utilizatorii platformei pot vedea cine sunt colecționarii și artiștii de top, câte piese au cumpărat sau au creat și contravaloarea în ETH a pieselor. De asemenea, pot vizualiza obiectul de arta în sine, împreună cu o descriere și istoria proprietarilor.

NFT sau tokenuri nefungibile – Ce sunt, cum funcționează și de ce au valoare?

Proiectul a fost lansat în 2017, iar în 2018, platforma SuperRare a fost prezentată la summitul blockchain Christie’s Art + Technology. Anul trecut, proiectul a colaborat cu DADA.art pentru un eveniment la muzeul Tate Modern din Londra. A fost prima dată când piesele de artă au fost create într-un muzeu de talie mondială și pusă imediat la dispoziția colecționarilor din întreaga lume.

În prezent, rețeaua este una dintre cele mai utilizate platforme de NFT-uri, alături de nume mari din lumea Ethereum dapp, cum ar fi CryptoKitties și Gods Unchained.