Un aspect important al adopției criptomonedelor este acceptarea acestora de către comercianți.
Datorită naturii diferite față de sistemele de plată alternative ca PayPal, Square și Apple Pay, acceptarea criptomonedelor necesită o decizie informată. Așadar, care sunt avantajele și dezavantajele plăților cu cripto?
Beneficii:
- Comisioane de tranzacție mai mici. Faptul că nu există o autoritate centrală și zeci de intermediari scade semnificativ valoarea comisioanelor. De exemplu, plata cu cardul înseamnă taxe ce variază între 2 și 4% pentru comerciant, motiv pentru care magazinele mai mici optează pentru cash. Comisionul perceput de majoritatea procesatorilor de plăți cu criptomonede este de 1%.
- Protecția agentilor comerciali. Caracterul descentralizat al criptomonedelor protejează vânzătorii de anularea tranzacțiilor. Odată finalizată, tranzacția este înregistrată pe blockchain și nu poate fi anulată.
- Creșterea bazei de clienți. Un alt avantaj oferit de aspectul descentralizat și internațional este că magazinele pot accepta clienți din toată lumea. De exemplu, un mic distribuitor de electronice a raportat vânzări de 300.000$ în peste 40 de țări după ce a introdus plata cu criptomonede.
- Viteza de tranzacție. În unele cazuri, băncile trebuie să își dea acordul pentru tranzacții, ceea ce înseamnă timpi de așteptare mari. Când vine vorba de criptomonede, tranzacția se întregistrează în maxim un minut.
- Ofertă variată de metode de plată. Numărul de utilizatori ai criptomonedelor crește în fiecare zi, ceea ce înseamnă că cererea pentru acest sistem de plată este de asemenea în creștere. Vanzatorii care optează pentru introducerea criptomonedelor au astfel un avantaj pe piață.
- Protecția împotriva fraudei. Când vine vorba despre criptomonede, nu există credit. Ele există sau nu în contul clientului, astfel încât se reduce la zero potențialul de fraudă. De asemenea, tranzacțiile sunt finale și imutabile, deci nu pot fi anulate ulterior ca în cazul cardurilor de credit.
Dezavantajele utilizării criptomonedelor
- Portofele cripto nesecurizate. Pentru a primi fonduri, vanzatorii trebuie să dețină un portofel digital, care prezintă riscul de a fi comprimis. Din păcate, până în prezent nu au fost descoperite metode infailibile de protecție, iar criptomonedele nu pot fi asigurate în prezent.
- Cel mai mare risc prezentat de criptomonede este volatilitatea prețurilor. Bitcoin a valorat câțiva dolari în 2009, a ajuns la aproape 20.000$ în decembrie 2017 iar în prezent valorează aproximativ 6500$. Practic, prețul său este garanta doar pentru momentul în care se efectuează tranzacția.
- Incertitudinea legală. Procesul de reglementare a criptomonedelor este încă la început, majoritatea țărilor neavând încă legislație clară. Este posibil ca pe viitor, modul în care criptomonedele sunt impozitate să se schimbe, ceea ce poate genera unele dificultăți contabile.
Majoritatea experților sunt de părere că cel puțin în viitorul apropiat, criptomonedele vor continua să se extindă la nivel internațional.
Un aspect important al adopției este acceptarea lor de către comercianți, care vor decide dacă sunt potrivite sau nu pentru afacerea lor.