Topul adopției cripto – Un studiu cu privire la adopția criptomonedelor realizat de ING arată că România este pe locul 2 în Europa.

Pe locul întâi se clasează Turcia, cu un procent de 18% din populație care au declarat că dețin criptomonede. România se află pe locul doi cu un procent de 12%, iar pe locul trei se află Polonia cu 11%.

Topul adoptiei ING
Studiu realizat de ING

Statistica a fost realizată în 15 țări – 13 țări europene, Statele Unite și Australia. Eșantionul a fost constituit din aproximativ 15.000 de persoane.

În medie, 66% dintre europeni au auzit de criptomonede, românii aflându-se printre cei mai educați în acestă privintă cu un procent de 75%. Extremele sunt reprezentate de Belgia, unde doar 38% dintre participanți au auzit de Bitcoin. La fel și in cazul Austriei, unde procentul este de 79%.

În ce privește adopția criptomonedelor, media europeană este de 9%, mai mare decât Statele Unite (8%) și Australia (7%).

Rezultatele studiului au relevat că cei mai reticenți în topul adopției cripto sunt, în mod surpinzător, locuitorii din Luxemburg. Aici numai 4% dintre participanți au declarat că dețin monede digitale.

Niveluri scăzute se înregistrează și în Marea Britanie, Franța și Belgia (5-6%).

Categoria de vârstă 25-35 este cea mai dispusă să adopte noile metode de plată, iar bărbații dețin criptomonede în procente duble față de femei.

Românii sunt optimiști cu privire la criptomonede

Există însă optimism pentru viitor – în medie, un sfert dintre europeni planifică să achiziționeze criptomonede în viitorul apropiat.

Și în acest caz, România ocupă locul doi după Turcia, cu 38% dintre participanți față de 45%. Prin comparație, americanii și-au exprimat dorința de a adopta criptomonedele în procent de 21%, iar australienii doar 15%.

Românii sunt optimiști și în ce privește evoluția prețurilor: 45% dintre participanții la studiu sunt de părere că valoarea criptomonedelor va crește în următoarele 12 luni.

De asemenea, 53% sunt de părere că Bitcoin reprezintă viitorul cumpărăturilor online, iar 49% că este o investiție pentru viitor.

Ca termen de comparație, media europeană este de 35%, ceea ce demonstrează că românii sunt printre cei mai deschiși la oportunitățile oferite de criptomonede.

Un alt rezultat interesant este cel cu privire la sursele de informare pentru investiții. La întrebarea ”de unde ați obține informații cu privire la investirea în criptomonede dacă ați avea fonduri disponibile”, 38% dintre români au optat pentru site-uri specializate, 25% pentru un consilier financiar sau o bancă și doar 5% s-ar baza pe sfatul familiei sau prietenilor.

Turcia, împinsă spre criptomonede de criza economică

Topul adopției cripto realizat de ING a relevat că Turcia se află pe locul 1 în Europa la adopția criptomonedelor.

Acest fapt se datorează crizei prin care trece lira turcească, ce s-a depreciat masiv în relație cu dolarul american. La începutul lunii august, Statele Unite au impus sancțiuni adiționale, eliminînd Turcia din sistemul bancar mondial operat de SWIFT.

Restricțiile impuse de guvernul turc împiedică populația să convertească lirele turcești în alte valute, ceea ce a forțat populația să găsească soluții alternative.

Criptomonedele au fost una dintre soluțiile adoptate de turci, deoarece oferă opțiunea de efectuare a cumpărăturilor oriunde în lume.