Țările membre G20 se vor întâlni pentru a discuta noi reguli internaționale aplicabile pieței cripto. Reuniunea G20 va avea loc în perioada 8-9 iunie în Fukuoka, Japonia. Guvernatorii băncilor centrale din G20 și miniștrii de finanțe ai țărilor membre vor participa la întâlnire. Evenimentul se va concentra pe stabilirea unui cadru pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului prin criptomonede.
Pentru a putea fi implementate, toate țările membre trebuie să cadă de acord asupra reglementărilor.
Presa locală susține că principalul subiect ce va fi discutat va fi anti-anonimatul. Mai exact, membrii G20 intenționează să solicite o identificare mai strictă a participanților la tranzacții. În acest mod, se va menține transparența fluxurilor de active.
Reguli mai stricte
Anul trecut, țările membre G20 au solicitat deja “un sistem de impozitare pentru serviciile de plată electronică transfrontaliere”. De asemenea, s-a discutat și impunerea de reguli pentru combaterea spălării banilor. Ultima întâlnire G20 a avut loc în Argetina și la momentul respectiv au stabilit că vor aborda în profunzime subiectul criptomonedelor în timpul reuniunii din acest an “când Japonia va fi președintele summit-ului”.
Recunoscând importanța industriei cripto pentru economia globală, G20 a solicitat Grupului de acțiune financiară (FATF) să realizeze un cadru general AML:
“Vom reglementa criptomonedele pentru combaterea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului în conformitate cu standardele FATF și vom lua în considerare și alte răspunsuri după cum este necesar”.
În același segment al declarației, participanții G20 și-au exprimat poziția pozitivă asupra instituțiilor financiare nebancare. Ei au subliniat avantajele potențiale ale tehnologiei în sectorul financiar:
“Așteptăm cu nerăbdare progresul continuu în ceea ce privește implementarea serviciilor de intermediere financiară nebancară. Vom intensifica eforturile pentru a ne asigura că beneficiile potențiale ale tehnologiei în sectorul financiar pot fi realizate în timp ce riscurile sunt atenuate.”
Doar 30% dintre exchange-urile cripto au implementat proceduri KYC/AML
Un studiu recent realizat de Coinfirm a relevat că 69% dintre exchange-urile cripto nu au proceduri KYC/AML “complete și transparente”. Analiza a inclus 216 platforme exchange active la nivel mondial. De asemenea, studiul a constatat că doar 26% dintre companii au avut un nivel “înalt” de proceduri anti-spălare a banilor (AML), cum ar fi monitorizarea continuă a tranzacțiilor și personal specializat.