Tokenurile non-fungibile (NFT-urile) au devenit noul trend pe piața cripto, generând sute de milioane de dolari din artă digitală. În prezent, zeci de artiști optează pentru tokenizarea pieselor și le listează pe numeroasele platforme dedicate NFT-urilor.
De la primul tweet din istorie scos la licitație de Jack Dorsey până la o piesă de artă a artistului Beeple ce a fost vândută cu aproape 70 de milioane de dolari, nebunia NFT-urilor a cuprins întreaga lume.
Tokenurile non-fugibile, certificate de proprietate
Tokenurile non-fugibile sunt active digitale unice, care pot fi cumpărate și vândute ca orice altă proprietate, dar nu au nicio formă tangibilă. Practic, NFT-urile pot fi considerate certificate de proprietate pentru active virtuale sau fizice. Printre activele vândute ca NFT-uri se numără piese de artă, muzică, clipuri exclusive (precum colecția lansată de NBA), precum și obiecte fizice.
Există deja jocuri care integrează NFT-urile, o formă sub care sunt tranzacționate diferite obiecte precum echipamente sau arme. Se pot achiziționa chiar și terenuri virtuale sub formă de NFT în cadrul jocurilor AxieInfinity sau GalaGames.
NFT sau tokenuri nefungibile – Ce sunt, cum funcționează și de ce au valoare?
În momentul de față, majoritatea blockchain-urilor oferă opțiunea de emitere de NFT, dar cel mai popular rămâne Ethereum. Tokenurile non-fungibile pot fi tranzacționate pe platforme specializate precum Valuables, Nifty, OpenSea, Rarible sau Mintable. Singura restricție este că NFT-ul trebuie vândut pe o platformă compatibilă cu blockchain-ul pe care a fost emis.
Pentru artiști și nu numai, NFT-urile reprezintă o modalitate de a vinde lucrări pentru care altfel s-ar putea să nu existe o piață prea extinsă. Un alt beneficiu direct al NFT-urilor este că permite publicului să sprijine financiar artiștii preferați, eliminând intermediarii.
In Romania
Proiectul ”Give us adoption!” lansat de Armi Goldman in vara lui 2019, migreaza catre NFT-uri si anunta o noua lucrare despre ecosistemul crypto care va putea fi tranzactionata ca si certificate de proprietate.
Valentin a auzit prima data de NFT-uri anul acesta
“cred ca am vazut un anunt cu un concurs legat de NFT-uri si de atunci am inceput sa studiez si sa incerc sa-mi dau seama cum sa-mi transform lucrarile in NFT-uri”.
Cunoscut sub nickname-ul Mr23, Valentin generează imagini fantastice prin intermediul Photoshop și le vinde pe platforma Foundation. A vândut deja 4 astfel de lucrări, inclusiv o piesă cu titlul ”Bitcoin Sailor” ce a fost cumpărată cu 1.5 ETH.
”Foarte mulți artiști și-ar dori să-și vândă lucrările, iar NFT-urile fac legătura mult mai rapid între creatorii și colecționarii din lumea întreagă. Faptul că de fiecare data când lucrarea ta va fi revândută tu vei primi un procentaj din acea vanzare, face ca aceste NFT-uri sa fie foarte importante în cariera unui artist”
a explicat Valentin pentru GoanaDupăBitcoin.
Faimosul caricaturist român Ștefan Popa Popas a inițiat o colaborare cu propiectul MemeCa$h pentru a vinde desene ale personajelor faimoase sau chiar caricaturi ale utilizatorilor.
Stai conectat in lumea digitala!
Per ansamblu, NFT-urile pot fi considerate un pas important în transformarea din lumea fizică în cea digitală, ce feră beneficii importante pentru creatori.