Mac Warner, guvernatorul din West Virginia a raportat că prima sesiune de votare de la distanţă prin sistemul blockchain a fost un success. Aceasta s-a derulat prin platforma mobile bazată pe tehnologia blockchain numită Voatz.
În cadrul alegerilor parlamentare din 2018, 144 de cadre militare aflate peste hotare în 24 de ţări au putut să voteze prin intermediul său.
Warner a declarat
“Acesta este un proiect unic la nivel naţional care a permis membrilor armatei şi cetățenilor de peste hotare sa folosească o aplicaţie mobilă pentru a-şi putea primi buletinul de vot in condiţii sigure cu ajutorul tehnologiei blockchain.”
Sesiunea de votare pentru alegerile electorale generale pe aceasta platformă a început în luna septembrie. La momentul respectiv, statul Virginia de Vest a decis să ia în considerare voturile cetățenilor absenți din țară.
Primul test pentru noua platformă a avut loc în timpul alegerilor preliminare din Aprilie. Voturi bazate pe sistemul blockchain au fost, cu acea ocazie, rezervate pentru grupuri selecte ale populatiei cum ar fi membrii din cadrele militare şi alţi cetăţeni eligibili pentru înscrierea în Actul Votului Cetăţenilor in Absenţă de Peste Hotare şi al Cadrelor Uniformizate (AVCAPHCU), împreună cu soţii şi persoanele aflate în întreţinerea acestora.
Sistemul Voatz
a fost conceput pentru a adresa problema prezenţei scăzute a participanţilor la vot din rândul cadrelor armatei. Potrivit Symantec – firma din spatele sistemului Voatz – numai 368,516 sau 18 la sută din cei 2 milioane de membrii ai cadrelor armate aflate la datorie în afara graniţelor şi familile acestora au primit buletinele de vot în anul 2016.
Dupa numărarea voturilor anulate şi întârziate, numai 11% din buletinele menţionate au fost luate în calcul.
Deşi Warner a ţinut să evidenţieze succesul proiectului, adjunctul său, şeful stafului Michael Queen a declarat că nu există planuri pentru extinderea programul în afara personalului militar detaşat peste graniţe:
„Guvernatorul Warner nu a susţinut şi nu va susţine niciodată că aceasta este o soluţie pentru majoritatea alegătorilor.”
Potrivit datelor extrase din Proiectul American al Alegerilor, statul West Virginia înregistrează în medie o prezență la vot de 42.6%. Statul ocupă al 44-lea loc din toate cele 50 de state, când vine vorba de acest criteriu.
Unii experţi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa voturilor înregistrate prin mijloace virtuale. Joseph Lorenzo Hall, tehnologul-şef al Centrului pentru Democraţie şi tehnologie susţine că:
„Voturile virtuale sunt o idee groaznică. Acest sistem înseamnă voturi făcute prin internet de pe dispozitive cu setări de siguranţă necorespunzătoare, prin intermediul reţelelor cu aceleaşi probleme de siguranţă şi prin servere care sunt foarte greu de monitorizat fără dovada pe care o reprezintă un buletin de vot fizic.”
De cealaltă parte, Bradley Tusk, din cardul Tusk Montgomery Philanthropies, încurajează voturile prin platfomele mobile. În opinia sa, aceasta metodă este capabilă să cumuleze un număr mai mare de voturi, fapt care ar însemna că „democraţia ar funcţiona mult mai bine.” Tusk Montgomery Philanthropies a contribuit la finanţarea dezvoltarii aplicației Voatz.