Valul curent de emitere a criptomonedelor stabile este rezultatul deprecierii pieței cripto și a activelor pe care se bazează. În prezent, sunt disponibile peste 50 de astfel de criptomonede.
Datorită atenției crescânde acordată industriei, este important să privim imaginea de ansamblu și să evaluăm cum ar putea evolua lucrurile în următorii ani. Este foarte probabil că evoluția va înregistra cea mai mare viteză înregistrată din 2014 și până acum.
Statutul în joc
O criptomonedă stabilă este o reprezentare a unui blockchain bazat pe active colaterale. Acestea sunt utile pentru a evita stările de declin ale prețurilor criptomonedelor.
Aceasta înseamnă că o criptomonedă stabilă este bazată pe active precum valutele fiat sau chiar aur. Ea nu se apreciază, ci doar reflectă valoarea bunului pe care se bazează.
Acestea pot fi de asemenea folosit ca instrument de mutare a valorii în condiții stabile și chiar și pentru tranzacții. Cu toate acestea, nivelul de dezvoltare a tehnologiei blockchain nu permite tranzacții în timp real în prezent.
Este important de reținut rolul criptomonedelor stabile – acela de token care să asigure că nu există tranzacții duble sau reipotecare on-chain. Deși se află pe un blockchain public, descentralizat, criptomonedele stabile sunt centralizate.
Stabilitatea lor este asigurată în două metode. Unele sunt centralizate ca efective reprezentând o monedă sau un bun aflat într-un cont. Altele sunt susținute de active cripto sau sisteme logice similare cu băncile centrale care să creeze stabilitate.
Preluarea ștafetei
Unul dintre motivele expansiunii ofertei de criptomonede stabile este lipsa de încredere în Tether.
Fiind primul stablecoin creat, Tether s-a bucurat de avantajul primului-venit dar a simțit și „durerile creșterii” asociată cu acest efort. De aceea este cel mai lent blockchain și a făcut greșeli semnificative ce au provocat pierderea acesui avantaj. Cea mai importantă a fost lipsa de atestare de către o terță parte.
în pofida obstacolelor întâlnite , Tether s-a dovedit foarte folositor pentru industrie, ca deschizător de drumuri.
Noi veniţii precum PAX, GUSD şi USDC sunt criptomonede stabile create pentru a îmbunătăţii ecosistemul şi a ajuta cripto să ajungă la alt nivel.
Nevoia de scalare
Una dintre cele mai importante probleme pe care criptomonedele stabile trebuie să le rezolve este problema scalabilității. Majoritatea sunt bazate pe blockchainul relativ lent Ethereum, fiind tokenuri ERC20. În cazul Tether, este vorba de protocolul Omni, bazat pe blockchain-ul Bitcoin.
Acestea nu sunt protocoale user-friendly, deoarece au o viteză de tranzacționare scăzută.
Sidechainurile ar putea fi soluția scalării tranzacțiilor și ar putea fi foarte folositoare pentru stablecoins. Centralizarea necesară sistemelor de plată are avantaje reale care nu pot fi replicate în sistemele descentralizate.
În următorul an se speră ca avansul tehnologiei va aduce mai aproape un sistem suficient de sigur și descentralizat să ne garanteze viteza necesară pe piață.
Visa, Mastercard și American Express au rețele uriașe pentru clienți, astfel încât criptomonedele stabile trebuie să găsească soluții. Este necesar să găsească metode de a facilita tranzacțiile peste granițe și tehnologii, pastrând arhitectura rapidă și sigură.
Este nevoie să fie emise aproape instantaneu, cu risc scăzut la decontare. Asta înseamnă că au nevoie de un emitent, un auditor, și un cont bancar. De asemenea, sunt necesare reglementări mai bine concepute pentru bunuri atât de abstracte.
Calea spre succes
Pentru a putea tranzacționa suficient de rapid, criptomonedele stabile trebuie să fie capabile de o semi-fuzionare cu alte tipuri de stablecoins. O soluție ar putea fi implementarea unui sistem similar cu cel de validare de cecuri între unităţile bancare, cu condiţia ca acesta să fie mult mai eficient.
Pe termen lung, sistemele de verificare KYC și AML ar trebui integrate în blockchain. În acest mod, utilizarea criptomonedelor stabile va putea fi făcută eficient atât pentru plați mici cât și pentru transferuri internaționale.
Nu ne putem aștepta ca toate acestea să se întâmple în 2019. Acesta va fi însă un an în care vom asista la inovații în sfera criptomonedelor stabile. Aceste evoluții se vor extinde, în același timp, în piața cripto și vor contribui la revoluționaea serviciilor bancare tradiționale.