Frecvent, mass media publică articole în care susține că rețeaua Bitcoin va consuma toată energia electrică din lume. Teoriile conspirației din comunitate spun că aceste subiecte sunt instigate de rețele bancare tradiționale. Scopul lor este de a combate dezvoltarea sistemelor finaciare alternative.

Două exemple în acest sens

sunt Nature Climate Change, care a susținut că

”Emisiile provocate de Bitcoin vor provoca creșterea temperaturii globale cu peste 2 grade”.

De asemenea, revista NewsWeek a publicat un articol ce concluzionează că până în 2020

”minarea de Bitcoin va consuma toată energia electrică la nivel mondial”.

Dr. Jonathan Koomey subliniază că premisele pe care se bazează acest tip de concluzii sunt false:

”În timp ce încurajez pe toți cei din sectorul energiei electrice să urmărească Bitcoin ca o potențială sursă de creștere a consumului, vă rugăm să fiți precauți și să nu vă lăsați înșelați de hype. Consumul de electricitate pentru minarea de Bitcoin este în realitate doar 0,1% din consumul global de energie electrică și este puțin probabil să continue să crească semnificativ.”

Koomey

subliniază că Bitcoin nu este prima tehnologie care a fost vizată de astfel de alarmism nejustificat. La începutul anilor 2000, se afirma că internetul în ansamblu folosea mai mult de 10% din energia electrică mondială. În realitate aceste afirmații s-au dovedit false, dar au fost necesari ani de zile pentru ca știința să demonstreze acest lucru deoarece colectarea de date este dificilă.

“Articolele înșelătoare privind utilizarea energiei electrice în tehnologia informației au apărut în urma studiilor finanțate de industria cărbunelui în jurul anului 2000, la momentul primei bule “dot com” și a crizei de electricitate din California. Au apărut din nou, de la aceiași autori și finanțatori, în 2005 și 2013 “

menționează Koomey.

“Afirmațiile respective au fost raportate în fiecare ziar major, citat de rapoartele bancare de investiții și politicieni ai ambelor partide politice și promovate cu entuziasm de către oameni și companii care ar fi trebuit să știe mai bine […] Toate aceste afirmații s-au dovedit a fi false, dar au fost necesari ani de analiză și cercetare pentru a dovedi acest lucru. Am descoperit că Internetul  a folosit doar 1% din energia electrică din SUA în 2000, iar la nivel mondial, toate computerele au folosit 3%”.

Potrivit lui Koomey, procentul total de energie electrică utilizată în prezent pentru minarea de Bitcoin se situează la aproximativ 0,1%. De asemenea, sunt șanse reduse ca acest consum să crească semnificativ în viitor.

Așadar

Bitcoin este cu siguranță un factor important pentru companiile electrice să ia în considerare pe măsură ce își extind operațiunile. Articolele senzaționaliste recente pe această temă nu ajută însă la păstrarea unei abordări raționale.

Bineînțeles, Bitcoin folosește multă energie electrică, dar hardware-ul minier devine tot mai eficient cu fiecare nouă generație. De asemenea, cantitatea de energie disponibilă în lume crește, de asemenea, indiferent de evoluția Bitcoin.

E important de menționat și că astfel de noțiuni nu iau în considerare numeroasele moduri pozitive pe care Bitcoin și alte criptomonede pot să le contribuie la rezolvarea problemelor globale.