Proof-of-stake – Casper nu mai e doar o fantomă. Upgrade-ul de cod este din ce  în ce mai aproape de realitate. Pentru unii sună prea bine să fie adevărat !  Se confirmă că Vitalik Buterin, creatorul rețelei, lucrează acum la trei lucrări albe. Textele vor explica ce este  Casper, versiunea mult-așteptată de protocol pentru consens de tip proof-of-stake.

Așadar, lucrarea ar putea să marcheze o etapă importantă pentru ethereum. Casper a fost propus ca o metodă mai bună și mai ecologică de a menține consensul asupra istoricului de tranzacții. Utilizatorii așteaptă de multă vreme detalii care vor fi puse pe foaie.

Până acum, ideea era undeva în mințile dezvoltatorilor și a avut parte de tot felul de descoperiri și îmbunătățiri, risipite pe grupuride chat online și postări pe blog în ultimii ani.

Proof-of-stake a fost promovat ca o parte importantă a monedei ethereum. Utilizatorii au trebuit să se lase pe mâna dezvoltatorilor și să spere că aceștia au un plan bun.

Așadar, lucrarea albă formală a lui Buterin va fi acum supusă recenziilor și verificărilor altor dezvoltatori ethereum. Acest lucru ar putea să marcheze un mare pas înainte pentru proiect, care acum se pregătește de upgrade-ul Metropolis înainte să schimbe sistemul la proof-of-stake.

”Pe scurt, design-ul Casper este mai bun cu fiecare iterație nouă” a spus Virgil Griffith, dezvoltator ethereum și hacker cunoscut. Acesta studiază în acest moment lucrarea albă a lui Buterin.

Lucrările au fost puse pe GitHub, ascunse prin tot felul de documente în ultimele două săptămâni. Buterin și Griffith au făcut între timp tot felul de update-uri periodic.

Cu toate acestea, trebuie să notăm că suntem într-o etapă incipientă a proiectului. Documentele au tot felul de semne de întrebare și de anunțuri că ”urmează în curând”. El nu va fi gata cel puțin încă o lună.

Încet și sigur

Prima lucrare, ”Casper, gadget-ul prietenos” (o referință a filmului din 1990, ”Casper, fantoma prietenoasă”) explică felul în care funcționează sistemul de consens la nivel înalt.

De notat este că lucrarea reiterează o schimbare de direcție pentru ethereum. Mai degrabă decât o trecere de la proof-of-work la proof-of-stake, planul este să înceapă lent. Le va menține pe amândouă funcționale o perioadă.

”Mecanismul propus va fi inițial lanțul existent al ethereum bazat pe proof-of-work, făcând prima versiune de Casper un algoritm hibrid PoW/PoS. Acesta se bazează pe proof-of-work pentru a se desfășura în timp real, dar nu și pentru siguranță. Versiunile viitoare ale mecanismului propus vor fi înlocuite cu altceva” se spune în lucrare.

Mergând mai departe, protocolul proof-of-work va fi folosit pentru a valida cele mai multe blocuri ethereum. Proof-of-stake va fi folosit ca punct de bază din o sută în o sută de blocuri, oferind mai multă ”finalitate” sistemului, sau o garanție că tranzacțiile nu pot fi cheltuite de mai multe ori.

Mai încolo, lucrarea acoperă posibile atacuri, cum ar fi atacurile de tip long range pe care validatorii ar putea să încerce să îl folosească și felul în care Casper speră să rezolve problema.

Diavolul stă în detalii

Celelalte două lucrări intră în detaliile sistemului.

Intitulat ”Stimuli pentru Casper, gadget-ul prietenos”, documentul explorează stimulii care fac sistemul să funcționeze și care asigură că nu o să apară probleme.

Pentru Casper, sunt două lucruri care pot să meargă prost. Problemele de securitate apar atunci când regulile sunt încălcate, de exemplu când doi validatori vin cu mesaje incompatibile. ”Problemele de timp real”apar atunci când sistemul se oprește sau nu reușește să transmită tranzacțiile.

Pentru că utilizatorii trebuie să depună o parte din bani pentru a participa ca validatori, lucrarea spune că dacă aceștia încalcă regulile atunci sistemul le va confisca banii depozitați.

Cea de-a treia lucrare, ”Respingerea atacurilor de cenzură automată” se concentrează pe atacurile de tip 51%. Este vorba despre un atac în care un miner sau un pool de minare acumulează majoritatea puterii de procesare a rețelei. Apoi pot să modifice regulile sistemului pentru foloasele proprii. Să zicem pentru a bloca tranzacții sau pentru a face dublă cheltuire.

Dezvoltatorii s-au gândit mult la această problemă. Dacă ar fi să apară, ar putea să scadă încrederea în blockchain ca sursă sigură de tranzacții legitime

În lucrare, Buterin spune că Casper rezolvă această problemă. Protocolul îi pedepsește pe atacatori  confiscându-le depozitele dacă fac ceva greșit.

O altă abordare

Este important să spunem că abordarea lui Buterin a sistemului proof-of-stake, așa cum este ea descrisă în aceste lucrări albe, nu este singura posibilă.

Vlad Zamfir, de la Fundația Ethereum este cel care și conduce dezvoltarea proiectului Casper. Acesta a spus că plănuiește să dea mai multe detalii despre versiunea lui de Casper înainte de Devcon, conferința dezvoltatorilor ethereum din toamnă.

”Vitalik este foarte hotărât să implementeze ceva în curând. Eu sunt mai hotărât să caut soluții care sunt în teorie optime, chiar dacă asta presupune niște întârzieri.”

Pentru că versiunea lui Buterin este acum tranșată pe foaie, se presupune că în timpul procesului de verificare va fi nevoie de adăugiri.

Dezvoltatorii au început deja să implementeze primul pas al upgrade-ului Casper. Acesta ar urma să intre în rețea după ce se lansează următorul mare upgrade, Metropolis, în această toamnă.

Acestea fiind spuse, nu este clar dacă teoria din spatele Casper va fi pusă la punct înainte ca fantoma prietenoasă să înceapă să bântuie rețeaua.

Sursa – CoinDesk