Săptămâna aceasta a avut loc la Praga Devcon4, cea de-a patra conferință a dezvoltatorilor Ethereum. Aici au fost discutate proiectele eșuate și planurile de viitor ale proiectului. Co-fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a folosit discursul de deschidere pentru a analiza conceptele încercate și abandonate de-a lungul timpului. Prezentarea sa s-a încheiat cu un cântecel care a enumerat „cimitirul de idei” din ultimii cinci ani de cercetare ethereum.

„Consensul prin pariu – n-a mers, Hub și spoke chain – n-au mers. Proof-of-proof-of-work – iar n-a mers, lanțurile Hyper Cube – nici ele n-au mers!”

sunt versurile fredonate de toți participanții la eveniment.

Cu toate acestea, Buterin a pus un accent special pe istoricul dezvoltării acestui switch, diferitele sale etape și „încercările abandonate de rezolvarea a Casper”.

Casper, o modificare mult așteptată de la un algoritm de consens proof-of-work la un algoritm proof-of-stake, se aflat în lucru încă din 2015.

De atunci, proiectul a fost poreclit „Shasper” datorită fuziunii lui Casper cu metoda de scalare viitoare, sharding. Cunoscut și ca „ethereum 2.0”, Buterin a declarat că dorește să îi modifice numele într-o versiune mai veche, „Serenity”.

În cadrul Devcon4

Buterin și-a exprimat entuziasmul pentru ceea ce va însemna pentr Ethereum introducerea „Casper 100% autentic pur ecologic” alături de îmbunătățirile scalabilității:

„Serenity este” computerul mondial „, așa cum ar trebui sp fie, nu un smartphone din 1999 care poate juca snake”.

Potrivit co-fondatorului Ethereum, dezvoltarea acestui switch a durat mai mulți ani pentru că a fost necesară considerarea tuturor detaliilor tehnice. În acest mod, îmbunătățirile pe care s-au concentrat în ultimii doi ani înseamnă că proiectul este mai aproape ca niciodată de implementare.

Etapele de introducere a Casper/Serenity

Planurile actuale presupun introducerea modificărilor în patru faze.

Prima fază, denumită faza zero, va introduce „beacon chain”, noul blockchain proof-of-stake, care va coexista alături de ethereum și va permite validatorilor Casper să participe.

„Aceasta este la jumătatea distanței dintre testnet și mainnet”, a spus Buterin.

Următoarea fază este o versiune foarte simplificată a Serenity în sine, care conține „shards as data chains” care vor putea să stocheze date. Inițial, acestea nu vor putea transfera contracte inteligente sau criptomonede de la un shard la altul.

După aceasta, faza a treia va permite comunicarea transversală – ceea ce înseamnă că utilizatorii trimit mesaje și fonduri reciproc în diferite părți.

Faza a patra și finală va avea pur si simplu cateva optimizari.

Buterin a explicat la Devcon4 și ce trebuie să se întâmple înainte de lansarea Serenity.

În primul rând, este necesară stabilizarea caietului de sarcini – sau a manualului tehnic care va ghida dezvoltarea în viitor.

„Specificațiile s-au modificat destul de repede, dar se va stabiliza destul de curând”, a spus Buterin.

Acestea vor fi apoi implementate în diferite limbaje de programare. În prezent există aproximativ opt echipe diferite care lucrează la implementări, a spus Buterin.

„Lansarea la care s-a lucrat în ultimii patru sau cinci ani nu e chiar atat de departe”.