La o lună după lansarea oficială a criptomonedei Petro, un raport al agenției Reuters demonstrează că aceasta există doar în mass-media. Prezintă semnalmentele unui produs de propagandă.

Președintele venezuelean Nicholas Maduro a anunțat că noua criptomonedă bazată pe rezervele de petrol ale țării va salva economia de hiperinflație.

Cu toate acestea, Petro pare să fie doar o iluzie bazată pe propagandă. Asta deoarece rezervele de petrol pe care se bazează nu sunt exploatate.

Criptomoneda Petro

se bazează pe 5.3 miliarde de barili de petrol din regiunea Ayacucho din apropierea localității Atapirire. Prețul său a fost stabilit la 66$, valoarea de bază a unui baril de petrol neprelucrat.

Conform declarațiilor oficiale, fondurile obținute din vânzarea Petro ar fi trebuit să fie folosite pentru exploatarea regiunii. Se planifica astfel crearea de noi locuri de muncă. Totodata se urmărește revitalizarea industriei de export de petrol a Venezuelei, care suferă de lipsa de echipamente moderne.

Investigația derulată de Reuters a demonstrat că locuitorii din regiunea Ayacucho nu au auzit de niciun plan de investiții. De asemenea, nimeni din Venezuela sau din alte țări nu a primit criptomoneda Petro în nicio formă.

În conformitate cu Reuters, niciun magazin din Venezuela nu acceptă Petro și singurii cumpărători sunt utilizatori anonimi de pe forumuri precum Bitcointalk. Unii se plâng că au fost înșelații, alții copiază declarațiile oficiale guvernamentale.

La nivel guvernamental, situația nu este prea clară. Președintele Maduro susține că ICO-ul a strâns peste 5 miliarde de dolari și că Petro este deja activ. Minstrul Hugbel Roa, care s-a ocupat de proiectul de lansare al criptomonedei, declară că tehnologia este încă în dezvoltare. Tokenurile nu au fost încă distribuite.

Superintendența pentru Bunuri Digitale, agenția guvernamentală care se presupune că supraveghează utilizarea Petro, nu funcționează. Site-ul este inactiv, nu există un sediu oficial, iar președintele Joselit Ramirez nu răspunde la mesaje pe paginile sale de social media.

Un ICO inexistent?

La începutul anului, președintele Maduro a susținut că natura anomină a criptomonedei Petro va ajuta investitorii să evite interdicția emisă de președintele american pentru implicarea investitorilor americani în proiect. Experții însă au dubii că ICO-ul a existat vreodată.

Tom Robinson, analist în cadrul companiei Elliptic din Londra, explică:

“Cu siguranță procesul nu arată ca un ICO tipic, având în vedere nivelul scăzut al activității de tranzacționare. Nu am găsit nici o dovadă că cineva a primit un petro și nici că nu a fost tranzacționat în mod activ pe orice schimb.”

Autoritățile venezuelene nu au pus la dispoziție lista de investitori care să demonstreze participația la ICO. Cele mai optimiste analize susțin că s-ar fi strâns 850 milioane de dolari din vânzarea a 82.4 milioane de tokenuri.

Din păcate, cifrele sunt bazate pe teorie, deoarece nu există metode de verificare.
Singurul exchange mai important care a listat Petro este platforma indiană Coinsecure. Oficial, tranzacțiile cu Petro se derulează pe exchange-uri necunoscute din Asia și America de Sud. Unele dintre acestea nu au nici măcar prezență online.

Vorbe goale și propagandă

Majoritatea populației din Venezuela este de părere că Petro este doar propagandă din partea unui guvern incompetent. Alejandro Machado, consultant crypto consultant și expert în științele computerelor din Venezuela explică:

”Nu există nicio modalitate de a lega prețurile sau cursurile de schimb cu un token care nu se tranzacționează, tocmai pentru că nu există nicio modalitate de a ști ce vinde efectiv”.

Absența totală de infrastructură sau investiții pentru regiunea Atapirire, unde se presupune că există petrolul pe care se bazează Petro, nu face decât să confirme aceste acuzații.

Francisco Monaldi, profesor în politici energetice din America Ladină în cadrul Rice University, argumentează:

”Nu există niciun fel de plan de investiții pentru regiune și niciun motiv care să susțină dezvoltarea acesteia, având în vedere că există alte zone de extracție cu condiții mai bune în Venezuela”.

Așadar, cu cele 5 miliarde de barili de petrol neexploatate, nimeni nu pare să știe ce este Petro și când va deveni disponibil.