Orice piață are pendulările ei. Pentru cineva care urmărește piața bitcoin de mai mulți ani, scăderea recentă a monedei bitcoin nu este surprinzătoare. Traderii cu experiență au apucat să își vândă fisele încă de când bitcoinul era pe val, iar acum așteaptă un moment binevenit să își facă din nou plinul pentru următorul val. Pentru începători însă, scăderea de aproape 25% poate să pară catastrofală.
Este arhicunoscut faptul că bitcoinul este volatil. Asta înseamnă câștiguri mari cu riscuri pe măsură. Ce face însă ca piața să fie volatilă și care sunt utilizatorii care au de pierdut?
Mecanismul de gândire al ”balenelor”
Așa-numitele balene sunt investitorii potenți, cu sute de mii de bitcoini în portofelel electronice.
Market cap-ul bitcoin (valoarea totală a fiselor aflate în circulație) este la momentul scrierii articolului de peste 31 de miliarde de dolari americani, în scădere de la aproximativ 40 de miliarde de dolari. Prin comparație, companii gigant ca Apple sau Microsoft au o valoare totală pe piață de aproape 30 de ori mai mare.
Asta înseamnă că un investitor puternic poate dicta unele schimbări de preț, dacă are suficienți bani de investit. Astfel de jucători mari pot să ruleze sume mari și să facă ceea ce se numește ”pump and dump”. Cumpără succesiv și pompează prețul până la o anumită sumă, după care vând, prăbușind pentru o perioadă piața. Clătiți și reluați procedura – după ce prăbușesc piața, utilizatorii de rând se alarmează, vând, scad prețul și mai mult, creând un moment propice pentru balene să reinvestească.
Explicat grafic, de fiecare dată când balena iese la suprafața apei crează valuri uriașe pentru toată lumea. Atâta timp cât va exista ecosistemul bitcoin, vor exista și aceste balene, care periodic vor ieși din apă să ia aer. Singura întrebare care se pune este cât de mare este market cap-ul. Cu cât este mai mare, cu atât au nevoie de mai mulți bani pentru a manipula piața și cu atât mai puțini investitori au greutatea destul de mare să facă valuri.
Mecanismul de gândire al începătorului
Nu ajută nici faptul că o parte din jucătorii bitcoin sunt începători și traderi lipsiți de experiență. La cel mai mic semn că bitcoinul scade, se reped să vândă, de multe ori în pierdere. Începătorii sunt cea mai vulnerabilă clasă. Filozofia este să cumpere ieftin și să vândă scump, dar cumva prima tranzacție a lor este de obicei de-a-ndoaselea.
În primul rând, începătorii nu cunosc suficient de bine moneda bitcoin și tehnologia blockchain. Sunt primii care se alarmează când apar știri negative. Piața urcă și coboară, e normal. Ca să faci profit trebuie să înțelegeți factorii care influențează prețul bitcoin. Veteranii pricep că bitcoinul este rezistent, că există o piață de deschidere pentru el și că tehnologia din spate are utilități multiple, care nu vor fi abandonate peste noapte. Începătorii se tem însă că de pe o zi pe alta bitcoinul nu va mai exista. Această atitudine poate face diferența între un trade de succes și unul păgubos.
UASF-ul le dă dureri de cap…
Câteodată poate dura și câteva luni ca prețul să își revină. UASF-ul de exemplu îi va da pe mulți peste cap, chiar dacă se implementează cu cel mai răsunător succes. Această schimbare de protocol îi sperie cu siguranță pe începători. Îi descurajează și pe cei care nu vor să-și bată capul cu păstrarea cheilor și cu scoaterea bitcoinilor din custodie. Chiar dacă procedura este relativ simplă, mulți preferă să vândă înainte de evenimentul din 1 august, și să urmărească piața de departe. Doar când citesc tutorialele despre ce au de făcut dau bir cu fugiții, vând ce au și trag piața în jos.
”O să rămână în comunitate în următoarea perioadă veteranii și cei care nu vor să vândă, și atunci prețul o să fie mai stabil. Ceva mai mic, dar stabil. ” concluzionează Andrei Andone, fondator RoTrading.