Ideea că tehnologia blockchain va avea impact asupra afacerilor este din ce în ce mai proeminentă. Atât investitorii în retail cât și instituțiile de investiții sunt optimiste că piața ar putea să se dezvolte în curând într-o nouă clasă vibrantă de bunuri.
Cu toate acestea, până în ziua de azi, au existat puține bunuri digitale alternative de valoare, care să difere de cea a bitcoinului.
Astăzi bitcoinul îi atrage pe investitori cu toleranță pentru risc și cei care cred că moneda digitală ar putea să devină o valoare de stocare stabilă și o șină financiară competitivă pe piața globală. Deși de multe ori s-a spus despre bitcoin că este volabil, piața bitcoin rămâne una dintre cele mai stabile monede digitale, cu o capacitate a pieței de peste 7 miliarde de dolari.
Multe monede digitale alternative au oferit o propunere similară de valoare și volatilitate mai pronunțată.
În acest mediu, ether, o monedă tranzacționată pe platforma Ethereum, este poate cel mai bun competitor pentru portofoliile traderilor aventuroși. În ciuda scăderii recente de preț, volumul de ether a văzut o creștere puternică. Ether vine cu niște beneficii unice, pe care nu le oferă alte monede digitale alternative, printre care și bitcoinul, dar vine și cu propriul set de riscuri. Investitorii interesați sunt avantajați dacă învață bazele ethereum, dar și variabilele cheie care influențează mișcările de preț.
Ce este Ethereum?
O platformă pentru aplicații descentralizate, Ethereum a fost inventată de Vitalik Buterin și anunțată la începutul lui 2014. La acel moment, Buterin a spus în aparițiile sale publice că a continuat să creeze sisteme alternative bazate pe blockchain care ar oferi unelete de arsenal superioare dezvoltatorilor din toată lumea.
Lansarea versiunii beta în iulie 2015 și a unei versiuni de producție în martie, marea inovație cu care vine Ethereum este că rulează pe contracte smart Turing-complete, aplicații care se bazează pe scenarii de tipul dacă-atunci pentru a executa anumiți termeni ai unui acord.
În mare, contractele smart asigură faptul că o dată ce o condiție predeterminată este îndeplinită, clauza contractuală corespondentă conținută de contract este și ea îndeplinită, iar factorul Turing-complete a fost lăudat pentru că le permite dezvoltatorilor o nouă expresivitate în scrierea codului.
Astăzi, contractele smart pot rula pe blockchainul Ethereum, ca tehnologie de registru distributiv folosită pentru a urmări toate tranzacțiile și acordurile.
Contractele smart care rulează pe blockchainul său ar putea să fie aplicații mai răspândite, deoarece dezvoltatorii ar putea să le folosească pentru a crea piețe, pentru a executa tranzacții bazate pe acorduri create acum mai multă vreme și pentru a urmări angajamentele făcute de diferite părți.
Mulți utilizatori au început deja să aibă de câștigat de pe urma acestor opțiuni, dezvoltând o gamă de aplicații, pariuri sportive și scheme de investiții, după rapoartele date de publicația New York Times.
Ca și tehnologie open-source, corporațiile sunt libere să creeze propriile blockchainuri bazate pe Ethereum care nu folosesc blockchainul Ethereum și în consecință nu folosesc nici jetoane de la Ethereum.
Cum funcționează piața ether
Spre deosebire de bitcoin, ether nu este făcută să funcționeze ca o monedă digitală globală. În schimb, trebuie să plătească pentru o anumită acțiune în rețeaua ethereum, iar utilizatorii primesc jetoane ether pentru puterea computațională pentru a valida tranzacții și pentru a contribui la dezvoltarea sa.
Cu toate acestea, piața ether este în acest moment susținută de aceleași schimburi și infrastructură care s-a construit în jurul rețelei bitcoin. De exemplu, utilizatorii care au cumpărat în trecut bitcoin și alte monede digitale pe platformele de schimb ca Bitfinex și Kraken pot astăzi să cumpere și ether pe aceleași siteuri.
Piața ether nu s-a dezvoltat însă la fel ca piața bitcoin.
În cazul bitcoin, utilizatorii puteau la un moment dat să proceseze tranzacții pe rețea folosind un calculator acasă iar apoi, în cele din urmă, echipament de minare. Bitcoinul a crescut în valoare pe măsură ce a crescut și numărul de utilizatori. Ethereum s-a dezvoltat în alte circumstanțe.
Într-o încercare de a galvaniza o comunitate de dezvoltare globală în jurul acestei idei, Ethereum a lansat o vânzare anticipată a jetoanelor ether în 2014, strângând mai mult de 14 milioane de dolari într-un efort de crowdfunding, dar acest lucru seamănă cu un fel de ofertă publică inițială.
Donațiile strânse la această vânzare au fost factorul conductor din spatele stocului inițial și rata de emitere care a existat după aceea. Ca rezultat al evenimentului, contributorii au primit în total 60 de milioane de ether. Alte 12 milioane au intrat în fondul de dezvoltare, o mare parte din sumă mergând către dezvoltatori și contributori. Fundația Ethereum din Elveția, o fundație non-profit, a primit restul sumei.
Aceste cifre adunate au ajuns la 72 de milioane de ether ca sumă inițială. După eveniment, protocolul Ethereum a permis crearea a 5 ether pentru fiecare block minat. Pe lângă asta, un maxim de 18 milioane de ether au fost emiși anual după acest eveniment.
În rețeaua bitcoin, furnizarea este mai consistentă. Datorită unor reguli din rețeaua bitcoin, nu se pot genera mai mult de 21 de milioane de bitcoini deât dacă se schimbă regulile jocului, iar rata la care se introduc noi jetoane este de 25 de bitcoini în medie, la fiecare 10 minute.
Investitorii ar trebui să noteze că o astfel de consistență nu este garantată pe piața ether.
Fundația Ethereum a anunțat la momentul lansării că regulile pentru ether se vor schimba curând și că începând din 2017, rețeaua ar urma regula lui Casper, un algoritm de consens la care încă se lucrează.
Începând de la jumătatea lunii aprilie, numărul total de tranzacții ether se afla undeva la 3,3 mlioane, ceea ce rezultă într-un stoc de ether de 79 de milioane ether, după cum arată cifrele furnizate de Etherscan. Pe lângă asta, un ether se tranzacționa la 0,0197 bitcoini, adică în jur de 9,25 dolari.
Cum este influențat prețul ether de minare
Așa cum spuneam mai devreme, unul din cei mai importanți factori asupra prețului bitcoin este introducerea constantă de noi bitcoini prin plățile către operatorii de calculatoare care procesează tranzacțiile (minerii).
Minarea influențează prețul crescând suma de bitcoini aflată pe piață și prin decizia minerilor de a păstra sau vinde acei bitcoini. Versiunea curentă de Ethereum, numită Homestead, folosește un algoritm consensual bazat pe dovadă de lucru, recompensând calculatoarele care contribuie la securitate.
În acest sistem, minerii crează un block nou la fiecare 15-17 secunde, ceea ce rezultă în crearea de 5 ether, conform cifrelor oferite de Ethereum.org. Minerii care contribuie la descoperirea unei soluții dar cărora nu li se include un block, pot primi doi sau trei noi ether, care se numesc recompense unchi/mătușă.
Atunci când Ethereum va începe să folosească Casper, un protocol cu dovadă de miză, aceste cifre se vor schimba, așa cum multă lume anticipează. Casper va avea un subsidiu de minare mai mic. Sub noul protocol, nodurile nu vor putea să valideze tranzacții așadar nu vor produce blockuri dacă nu oferă un depozit de securitate.
Dacă protocolul determină că un nod, sau un ”validator conectat” are producție nevalidă, nodul va pierde atât depozitul oferit cât și abilitatea de a participa la procesul de consens. În acest moment, validatorii conectați nu au parte de penalizări dacă produc blockuri considerate nevalide pentru protocol.
Odată cu schimbarea motivației de a mina, este de așteptat ca protocolul Casper să fie mai eficient, dar schimbarea ar putea de asemenea să însemne că valoarea ether este ajustată noilor realități ale operațiunii rețelei.
Probleme de securitate
Cu șapte ani de dezvoltare (și câteva probleme majore), rețeaua bitcoin este de multe ori văzută de susținători ca fiind cel mai sigur blockchain. Chiar și intreprinderile pun preț pe valoarea rețelei puternice și pe rețeaua de minare diversă.
Ethereum a avut parte de critici pentru posibile probleme de securitate din mai multe motive, dar cel mai important este faptul că programul este în stadiile incipiente și este disponibil doar de câțiva ani. Rețeaua a suferit mai puține atacuri decât moneda bitcoin și, ca rezultat, a trecut prin mai puține testări decât moneda digitală mai veche.
Compoziția diferită a poolurilor de minare ether și bitcoin este de asemenea de luat în seamă. În timp ce comunitatea de minare bitcoin a avut parte de critici pentru că ar fi dominată de un număr mic de jucători, situația pare să se repete în cazul Ethereum.
Cifrele Blockchain.info arată că cinci companii controlează cam 81% din distribuția de hash a industriei bitcoin. Tot cinci companii controlează mai bine de 85% din distribuția de hash în cazul ether, după datele din luna aprilie.
Mai mult, deși cel mai mare miner de bitcoin (F2Pool) are 26% din rata de hash a monedei digitale, cel mai mare miner ether (Dwarfpool) vine cu 41,8% din rata de hash a monedei.
Dezvoltatorii continuă să lucreze la versiuni mai noi de Ethereum, dar criticii prezic că ether se va confrunta cu probleme de securitate mai mari decât bitcoin.
Volatilitatea prețului
Pentru că vorbim despre o platformă tânără, ether a avut parte de fluctuații de preț abrupte. Moneda digitală a înregistrat fluctuații de 31% într-o zi, 16,7% într-o lună și 53,7% de la lansare.
Această volatilitate ar putea să facă moneda să pară mai puțin validă după părerea unora, dar schimbările acestea bruște oferă oportunități pentru traderi.
Participanții la piață pot să vândă și să cumpere ether folosind atât bitcoin cât și monedă fiat. Astfel de tranzacții sunt disponibile prin mai multe schimburi.
Sursa – Charles L Bovaird via CoinDesk