”Aceasta este revoluția oamenilor”, a declarat investitorul Michael Novogratz în cadrul Summit-ului Fluidity ce s-a derulat în Brooklyn în data de 11 mai și la care au participat peste 700 de persoane.

”Nu am mai avut niciodată o astfel de manie a pieței condusă de investitorii mici”.

Cu toate aceste declarații, principalul subiect abordat de fondatorul Galaxy Digital a fost intrarea pe piața cripto a investitorilor instituționali, care în opinia sa reprezintă motorul ce va avansa adopția criptomonedelor la nivel mondial.

De altfel, compania Galaxy Digital a lansar recent Bloomberg Galaxy Crypto Index, care monitorizează traznacționarea celor mai lichide active pe blockchain.

”Sper ca suntem martori ai unei instituționalizări a criptomonedelor ca și clasă de active, deoarece problemele mari necesită bani serioși”.

Novogratz a menționat că a avut recent discuții cu reprezentanți ai Deutsche Bank, Bursei din New York și Goldman Sachs, iar aceștia și-au arătat disponibilitatea de a investi în piața cripto.

În opinia sa, vor exista trei aspecte care vor influența major evoluția criptomonedelor în perioada următoare: primul este știința computerelor, care trebuie să rezolve cele două probleme majore cu care se confruntă industria – scalabilitatea și găsirea echilibrului între viteză și securitatea tranzacțiilor.

”Noi am pariat pe EOS.io deoarece cred că oamenilor le place viteza și comoditatea. De asemenea, al doilea candidat este Ethereum, deoarece are cei mai mulți dezvoltatori dedicați proiectului. În opinia mea, nu sunt necesare 100 de blockchain-uri”.

Cel de-al doilea aspect esențial este economia token-urilor, pe care destul de mulți investitori o ignoră sau nu o analizează suficient.

”2018 este un an important pentru că noi, majoritatea investitorilor, nu ne-am gandit suficient la modul în care funcționează aceste tokenuri și ce anume le determină valoarea”.

În sistemele clasice, dacă un protocol nu motivează deținătorii de monedă să o păstreze, valoarea sa va scădea la 0. Pe piața cripto, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt mult mai mici.

Exemplul folosit de Mike Novogratz este al unui protocol descentralizat de tip ridesharing (similar cu BlaBla Car în România), în cadrul căruia și șoferii și pasagerii vor păstra tokenul deoarece reprezintă călătoriile viitoare. Cu cât mai mulți participanți, cu atât valoarea tokenului va crește, în mod similar cu investițiile de capital de pe piețele financiare clasice.

Cel de-al treilea aspect este cel reprezentat de investitorii instituționali, care fac primii pași pentru a se implica pe piața cripto.Din punct de vedere al lui Mike Novogratz, punctul critic va fi atins atunci când unul dintre jucătorii cunoscuți se va implica în activitățile de asigurare a custodiei, deoarece programele investiționale clasice nu vor avea încredere într-un start-up pentru a le păstra criptomonedele.

Concluzia lui Novogratz este că deja există demersuri importante ce se derulează în prezent pe toate cele trei căi care vor duce la explozia criptomonedelor pe piața mondială.

”Sunt mai încrezător anul acesta decât eram anul trecut”.