Pentru informații complete, citește și partea 1 și partea 2 din mișcările ciclice de preț pe piața altcoinurilor
Discuțiile noastre despre mișcările ciclice de preț pe piața altcoinurilor sunt mai mult decât niște observații empirice. Nu sunt povești inventate. Piețele fluctuează după niște structuri care se repetă și le-am putut observa și în trecut.
Este o perioadă foarte similară cu ce se întâmpla în martie anul trecut. „Bitcoin 2.0”, ethereum, se lansase recent pe Coinbase. S-au ținut mai multe conferințe care promovau ethereum. De ce să investești în aur digital când poți să deții un calculator mondial?
Timp de trei luni, prețul ether a crescut dramatic. Noi investitori au intrat pe piață și și-au dat demisia de la locul de muncă pentru a putea să facă trading. Ether a crescut de la 7 dolari în decembrie 2016 la 391 de dolari până în iunie 2017. Dominația bitcoin a scăzut de la 86% la 40% din piață. Eram aproape de momentul ăla în care toată piața urma să se întoarcă pe dos și mulți credeau că bitcoinul o să scadă, drept urmare, la zero.
Până s-a oprit melodia. Investitorii au secat. ICO-urile au încetinit. Ether avea probleme de scalabilitate iar prețul sărise în fața calului. Capitalul instituțional a început să intre în bitcoin. Ciclul de dominație al bitcoinului și-a început reversia.
Altcoinurile fără lichidități, de pe urma unora dintre ele investitorii au făcut profituri, au scăzut dramatic. XVG a scăzut de la 0,006 la 0,002 dolari, scădere de 67%. XRP a scăzut de la 0,31 la 0,15 dolari, cam la jumătate.
Nu este primul an în care se întâmplă asta. Investitorii sunt atrași dinspre bitcoin înspre altcoinuri de când s-au lansat prima oară.
Din 2013, dominația bitcoinului a scăzut, și și-a recâștigat terenul pierdut la scurt timp după. Și acest ciclu o să se întoarcă.
Care sunt cauzele pentru fiecare ciclu?
Fiecare ciclu despre care vorbeam mai devreme are un fir comun. Baza de investitori, condusă în parte de capitalul nou, se îndrăgostește de un activ alternativ sau de un nou narativ al pieței.
Ciclul este de obicei declanșat de o schimbare legitimă a datelor fundamentale. Apoi, drept urmare, este dus la extrem de comportamentul nesăbuit al investitorilor. La început de 2017, erau contractele smart și ICO-urile. Acum, că avem probleme la comisioanele BTC și ETH are probleme de scalabilitate, multe dintre criptomonedele care au crescut în preț vor să fie mai iefitne, mai rapide și mai scalabile.
Se vede acum un ciclu de entuziasm în jurul narativului pieței. Noile tehnologii atrag atenția investitorilor. Influențele emoționale îi fac pe investitori să se ia după turmă și pierd din vedere datele predominante. Ciclul ajunge la extreme, până când nu mai are unde să meargă.
„Valoarea totală a ripple este de 380 de miliarde … asta face ca Ripple Labs să valoreze 225 de miliarde de dolari.. A zecea companie ca mărime după volumul de piață din toată lumea. Înseamnă că Chris Larsen valorează 55 de miliarde de dolari, la egalitate cu Mark Zuckerberg și al cincelea cel mai bogat om din lume.” Spunea investitorul Mike Novogratz. „La un moment dat, în bula imobiliară din Japonia din 1989, Palatul Imperial din Japonia valora cât tot statul California. Lucrurile care nu au nici o noimă nu durează prea mult, așa că fiți atenți pe piață.”
Cum să te pregătești pentru următorul ciclu al altcoinurilor
Este de la sine înțeles că regimul curent de piață nu este condus de date fundamentale. În schimb este condus de emoționalitatea investitorilor și de niște narative.
Este important să ai o gândire de nivelul doi. Întrebarea nu se pune doar de ce este un protocol interesant, ci și când și de ce va fi considerat interesant pe piață.
Cele mai profitabile tranzacții vin dintr-o vedere bine sintetizată a ciclului macro de lichidități, narative și flux de capital, cu micro-analiză a calităților și defectelor cripto-economice ale fiecărui protocol.
Spre finalul fiecărui ciclu, în loc să investești din nou în ce a funcționat – de exemplu să mai pariezi o dată pe altcoinuri acum – trebuie să fii pregătit pentru următorul ciclu.
Când te afli într-un ciclu BTC, întrebarea pe care trebui să ți-o pui este care e următorul ciclu de entuziasm? Unde o să se ducă capitalul când ajunge bitcoinul pe vârf? Care o să fie catalizatorul?
Fă o analiză fundamentală pentru fiecare protocol și determină care dintre ele o să aibă de câștigat de pe urma schimbării narativului. Fă-ți temele. Asigură-te de faptul că și codul și infrastructura de bază este solid și protejează-ți capitalul.
Când, inevitabil, ajungi să crezi că bitcoinul sau moneda pe care ai ales-o este de neoprit, adu-ți aminte că suntem programați evoluționar să gândim pro-ciclic. Toate pot fi oprite. Ciclul o să se reia mereu.