Dintr-un motiv sau altul, Coinmarketcap ignoră existența acelor monede deținute de fondatori și listează doar 38 de miliarde de monede aflate în circulație.
Aceste monede ar trebui să fie fungibile, așadar chiar dacă o parte dintre ele sunt blocate temporar în promisiuni sau prin ”contracte smart” (pe care, în mod ironic, Ripple nu le poate face de fapt), nu există nici un motiv pentru care să ne prefacem că există doar 38 de miliarde de monede.
Este ca și când am ignora estimările de 1 milion de bitcoini din portofelul lui Satoshi Nakamoto, doar pentru că în acest moment ele nu circulă pe piață și s-ar putea să nu circule niciodată.
Singurul market cap corect al monedei Ripple este bazat pe cele 100 de miliarde de monede. Asta înseamnă că în termeni de market cap este a doua monedă de pe piață, deasupra ethereum. Acum câteva săptămâni, a depășit o perioadă scurtă de timp chiar și bitcoinul, ajungând la o valoare de 45 de miliarde de dolari.
Este o astfel de evaluare rezonabilă pentru o monedă care nu servește nici un scop, ba chiar pare să submineze utilitatea protocolului de la bază?
Moneda Ripple – câteva semne încurajatoare
Investitorii Ripple vă vor vorbi despre parteneriatele strategice făcute de Ripple cu instituți, și despre niște implementări experimentale. Vor vorbi despre cei 160 de angajați și despre cum este probabil cea mai mare companie blockchian. Vor vorbi despre acordurile bancare, piața pe care a pus ochii Ripple, prezentând protocolul ca pe o alternativă la Swift.
Unele dintre motive sunt absolut rezonabile. Ripple are ingineri foarte calificați care lucrează la protocol. Fără îndoială că aceștia produc cod foarte util, care poate rezolva probleme din lumea reală.
Are și susținere financiară mai mult decât credibilă și parteneri în sectorul bancar.
Recent s-au făcut câteva implementări de dovadă de concept. Recent, banca comercială a Tailandei a anunțat că au început să folosească software Ripple pentru remitențele Tailanda-Japonia.
Este mare lucru, dar are nevoie de puțin context. În primul rând, Banca comercială se numără printre investitorii în compania Ripple. Este destul de logic că vor experimenta și promova tehnologia blockchain în care au investit. Și mai important, XRP nu este menționat deloc în comunicatele de presă.
…și totuși, tehnologia
Se va folosi sau folosesc Protocolul Interledger (ILP)? ILP a fost dezvoltat de Ripple și pare să aibă tehnologie impresionantă, care face legătura între diferite blockchainuri și sisteme. Este open-source, găzduit de Fundația Linux și ar putea să devină parte din arhitectura Hyperledger.
De notat este că ILP în sine nu are o monedă nativă. Nu depinde de XRP și nu îi dă valoare. Chiar dacă ILP are parte de adopție în industria fintech, nu va face mare lucru pentru XRP.
Cât despre ambițiile de a înlocui Swift, în primul rând mă îndoiesc că un protocol de consens global este cea mai bună abordare și că se va scala la acel nivel. De asemenea, băncile controlează acum Swift. Cât este de probabil că vor da controlul unui mic startup?
Mai ales că există alternative ca Hyperledger, care nu suferă de dezavantajele Ripple. Este un protocol care este susținut de un consorțiu are de corporații. Se bazează pe algoritmi de consens testați și studiați timp de mai bine de 15 ani. Este un protocol care cel puțin la prima vedere pare să facă tot ce face Ripple, și ceva în plus. Da, inclusiv contractele smart.
Singurul lucru care le lipsește celor de la Hyperledger este moneda XRP. De fapt, nu există nici un motiv pentru care să și-o dorească.
Sursa – CoinDesk