Nu investi în ICO deocamdată. Estimările ICO-urilor sunt nebune! Ethereum a devenit pe scurt o fabrică de ICO-uri.

Vorbim aici despre companii care primesc finanțări de serie C pentru produse de tip seed. Se fac evaluări de zeci de milioane pentru lucrări albe și echipe fără portofoliu. Multe dintre ele vor eșua.

Ethereum în sine a strâns doar 18 milioane de dolari în perioada de crowd sale.

Anul trecut, o companie care a intrat în ICO a luat banii investitorilor și a plecat în vacanță în Spania. Autoritățile nici nu au băgat în seamă evenimentul. Puteau foarte bine să ardă banii de față cu tine și tot nu s-ar fi implicat. Suntem în vestul sălbatic al capitalismului.

Doar ca să luăm pulsul pieței, sunt două ICO-uri recente care ar fi ridicat mai multe steaguri roșii decât Olimpiada de la Beijing dacă ar fi fost evaluate de profesioniști din comunitatea de venture capital. Totuși, ca ICO-uri au avut succes astronomic.

Bancor, un startup de creare de piețe care nu și-a creat nici măcar propria piață

Bancor a strâns vreo 153 de milioane de dolari, cam în trei ore. Chiar dacă nu se așteptau la asta, campania de finanțări a depășit estimările inițiale de 51 de milioane de dolari. Așadar, au gonflat jetoanele Bancor cu peste 50% față de ce intenționau. Simultan, au congestionat întreaga rețea ethereum.

În mod ironic, congestia rețelei este o critică adusă mai des bitcoinului.

La scurt timp după ICO, un articol intitulat ”Bancor este plin de defecte” a făcut găuri în conceptul (care nici măcar nu exista în întregime) sistemului Bancor, la mai multe nivele. În timp ce Bancor lansa un răspuns lung, numărul de probleme și critici puneaua sub semnul întrebării dacă investitorii știu sau nu în ce se bagă.

Dacă e să ghicim, cei mai mulți dintre cei care au băgat bani în Bancor nici nu știu ce face platforma.

Patientory, un startup de registre de asigurări de sănătate, nu ține propriul registru cum trebuie

Patientory a strâns în stadiul de ICO 7,2 milioane de dolari. Acum, la mai puțin de o lună mai târziu, are o valoare totală pe piață de 20 de milioane de dolari. La un moment dat a avut un market cap de 60 de milioane. Directorul Patientoryare mai puțin de patru ani de experiență și nici un fel de educație pe partea tehnică. Are un master în business management și facultatea de studii africane în limba spaniolă. Conduce astăzi o companie care a sărit de la 7,2 milioane de dolari la 60 de milioane într-o singură lună, în ciuda faptului că nu are un produs finit, venituri sau (de unde?) profit.

Mai grav, datele pacienților ar fi putut să fie scurse pe lanțul public și să fie înregistrate permanent, vizibil pentru toată lumea, date foarte personale ale acestora.

Sunt doar două exemple. Sunt însă reprezentative pentru întreaga piață. Alte companii au planuri mult mai credibile, desigur, dar și evaluarea lor este mai rezonabilă.

Odată ce câteva blockchainuri mari încep să eșueze, încrederea investitorilor în ecosistem se va destrăma. Oamenii se vor grăbi să își vândă jetoanele cât încă mai au ceva valoare.

Puteți găsi textul original în limba engleză pe blogul de Medium al lui Matt Prusak