Citește partea 1 despre mișcările ciclice pe piața altcoin AICI
Investitorii încearcă să găsească pe piața altcoin valori fundamentale de le sar ochii. XRP, care are utilitate fundamentală legitimă zero, a depășit deja bitcoinul ca volum de piață diluat.
„Despre creșterea ripple. Dacă asta e o febră a lalelelor, atunci febra s-a răspândit și la crizanteme și maci”, spunea Nathaniel Popper pe Twitter la început de ianuarie..
Întrebați de Popper dacă intenționează să adopte ripple în instituții, așa cum toată lumea presupune, mai mulți apropiați de bănci s-au arătat puțin interesați. Iată câteva dintre răspunsurile pe care acesta le-a primit:
- Folosirea efectivă a XRP de către bănci nu e un aspect de care să fi auzit eu personal. Mă uimește entuziasmul, și pe mine și pe ceilalți responsabili de blockchain la instituțiile financiare mari.
- XRP nu este folosit pentru nimic. Se speră că la un moment dat va fi folosit de bănci, dar încă băncile nu dau semne în acest sens.
- Aș fi surprins dacă s-ar face vreodată transferuri de la o bancă la lata vreodată (în afară de tranzacții), chiar dacă oamenii pretind contrariul.
- Nu mi-e clar de ce ar fi XRP folosit de bănci. XRP ar putea să fie folosit de consumatori ca metodă de plată, deși nu se fac încă tranzacții în sensul ăsta.
- Nu am văzut încă un catalist suficient de mare în datele fundamentale ale XRP care să justifice o creștere mai mare de 10 ori a prețului în ultima lună.
- În câțiva ani o să ne uităm în urmă la 2017 și o să ne întrebăm unde ne-a fost mintea.
S-a dovedit că IOTA are defecte criptografice. Ce mai e și TRON? RaiBlocks a trecut de la un volum de piață de 30 de milioane la 4 miliarde într-o săptămână. Ce. Naiba. Se. Întâmplă !?
Între timp, monedele cu utilitate reală, cu un cod bun și comunități de dezvoltatori puternice, ca monero de exemplu, nu au mișcat prea mult. Ar trebui investitorii să recunoască realitatea, și anume că pentru regimul de piață de acum, forța reală a protocolului – adopția, calitatea codului, talentul inginerilor etc – înseamnă mai puțin decât prețul activului și decât bugetul de marketing?
Ar trebui să intri repede pe piața de monede mai ieftine de un dolar? Sau bagi sabia înapoi în teacă, cauți valori reale și aștepți să treacă furtuna de pe piața altcoin?
Răspunsul se rezumă la înțelegerea ciclurilor cripto.
Unde ne aflăm și cum să profităm
Răspunsul la investiții este rareori alb și negru. Nu este „intră” sau „ieși”. De obicei se află undeva la mijloc.
Când oamenii sunt tot mai dispuși să își asume riscuri și apare pe piață teama de a pierde ocazia (FOMO), care învinge simțul securității și analizele disciplinate, ar trebui să ne facem griji. Când cele mai slabe active adună în jurul lor cei mai mulți oameni și proclamă că bitcoinul a murit, atunci începem să ne apropiem de finalul unui ciclu pe termen scurt, dominat de altcoinuri.
Problema este că investitorii tind să se considere analitici, disciplinați și să creadă că înoată împotriva curentului. Realitatea este că cei mai mulți tind să exagereze mișcările ciclice. Nu pot să accepte posibilitatea că ar putea să piardă profiturile.
De aceea este greu să prezici maximele și minimele. Nu este însă nevoie neapărată să le prezici cu maximă precizie.
„Nimeni nu poate să spună dacă suntem la maximele absolute sau la minime. Secretul unei investiții de succes este să vinzi – sau să îți ușurezi portofoliul – când prețul se apropie de vârf și să cumperi – sau de preferat să îți faci provizii – când se apropie de minime.”, descrie Howard Marks strategia.
Să profiți de pe urma ciclurilor pe termen scurt ale pieței nu însaemnă să ai zero bitcoini când altcoinurile bat recordul și zero altcoinuri când bitcoinul este pe val. Chiea este ca atunci când euforia investitorilor se răspândește, să vinzi dintre activele scumpe și să fii mai agresiv cu cele iefitne. Timpul să te îngrași cu altcoinuri este la început și la mijloc de ciclu altcoin. Nu spre sfârșit. Același lucru este valabil și pentru bitcoin.
Vorbim aici despre calibrarea și echilibrarea alocării capitalului, conform ciclurilor curente și în concordanță cu cât de agresiv sau defensiv vrei să fii.
Între timp, în mijlocul euforiei pentru altcoinuri cu volum mic, ne apropiem de o intrare majoră a capitalului instituțional pe piață, care merge către bitcoin. Birourile de familie, fondurile mari și moștenirile nu or să fie investite în bcash. Un ETF bitcoin o să se lanseze mai curând decât cred oamenii. Unul TRON – nu.
Pentru a profita de aceste cicluri, trebuie mai întâi să înțelegi în ce etapă ești și apoi să fii pregătit să mergi împotriva curentului, la vârf și în drumul către vârf. Nu este ușor. Singurul motiv pentru care este atât de profitabil este pentru că e complicat. La început, o să pierzi bani pe măsură ce ciclul își continuă marșul către irațional. Ciclul se va întoarce însă mereu, iar în cripto știm că nu o să dureze mult până să o facă.
Cei care au poziții mari pe pe piața altcoin ar trebui să își facă griji. Când ciclul ajunge la maxim și începe să scadă, jetoanele cu volum mai mic și nelichide vor cădea la fel de repede cum au crescut. Lichiditățile or să se usuce rapid și nu o să mai poată să vândă nicăieri în apropiere de prețul citat.
Piața altcoin devine mai scumpă, dar față de bitcoin este mai iefitnă. E timpul să începem să folosim profiturile din altcoinuri pentru a construi poziții fundamentale puternice.