Cu peste 1300 de criptomonede în existență și nenumărate ICO care apar în fiecare zi, e destul de greu să te menții la curent cu piața. Un nume apare frecvent – Waves – platformă lansată în 2016, ce se menține în top datorită facilităților pe care le oferă investitorilor interesați să finanțeze proiecte.
Rețeaua Waves a fost creată pentru a facilita crearea, administrarea și stocarea de bunuri digitale prin intermediul tehnologiei blockchain, fiind unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme de finanțare.
Este similară cu Ethereum în parte, în sensul că oferă posibilitatea de a folosi token-uri pentru ICO-uri, însă are și aspecte prezente în sistemul Kickstarter, în sensul că facilitează strângerea de fonduri. Deține de asemenea moneda nativă Waves, evaluată de coinmarketcap la 7,88$ în prezent, cu un volum total de 788.332.000 dolari.
La lansare, ICO-ul Waves a reușit să acumuleze 16 milioane de dolari, iar de atunci a atins un market cap de 1,5 miliarde de dolari.
Platforma Waves – Avantaje
Principalul avantaj oferit de platforma Waves este crearea de token-uri customizabile – utilizatorii au posibilitatea de a dezvolta propriile fise, fără a avea cunoștințe tehnice deosebite, care pot ulterior să fie transferate, schimbate sau tranzacționate direct în blockchain.
Până în prezent, Waves a sprijinit crearea multor token-uri, cele mai importante fiind Primalbase (care a strâns peste 3000 BTC pentru proiectul lor de închiriere de spații de birouri) și MobileGo (ICO ce a acumulat 53 milioane de dolari pentru platforma de gaming GStore) .
În 2017, Waves au creat un parteneriat cu Deloitte, ce are ca scop crearea de conexiuni cu băncile, astfel încât utilizatorii să poată face transferul între criptomonede și bani fiat mai ușor.
Platforma are incorporat un exchange descentralizat Dex, care permite tranzacții cu dolari, euro și yeni japonezi. În prezent, Waves caută să încheie parteneriate cu companii specializate în servicii de plată pentru a facilita tranzacțiile.
Un aspect interesant al rețelei Waves este că auditul se realizează prin consens, utilizând sistemul ”proof-of-stake”. Pentru a deveni un nod și a putea audita rețeaua, sunt necesari minim 10.000 de token-uri Waves, însă utilizatorii au posibilitatea de a pune la comun token-uri pentru a crea un nod. Nodurile câștigă un comision care este distribuit apoi celor care au contribuit la crearea lor.
Un alt aspect de interes este faptul că platforma Waves și Deloitte colaborează pentru dezvoltarea unui sistem de reglementări pentru ICO (domeniu în care piața are multe minusuri). În conformitate cu declarațiile celor de la Deloitte, este foarte important pentru inițiatorii unui ICO să aibă un plan bine întocmit, care să îi protejeze de riscurile și provocările pieței odată ce vanzarea de token-uri s-a finalizat.
Așadar, Waves este un instrument flexibil și util pentru cei care nu doresc să învețe aspectele tehnologice complexe ale criptomonedelor, dar care sunt interesați să utilizeze avantajele unei platforme blockchain pentru a-și finanța ideile.
Puteti testa aplicatia waves care are si DEX integrat, aici.