Participanții la ICO-ul Tezos au avut parte de o supriză neașteptată recent, când fundația inițiatoare a anunțat subit că va derula verificări KYC/AML (”Know Your Customer”/”Anti-Money Laudering”), solicitând investitorilor să furnizeze date de identificare conform legislației în vigoare.
ICO-ul a avut loc în iulie 2017 și a reușit să acumuleze 232 milioane de dolari prin vânzarea tokenului XTZ, care la data respectivă era cea mai mare sumă strânsă de un proiect. În perioada ICO-ului nu au fost solicitate nicun fel de date de identificare, însă acum Fundația Tezos susține că ”a devenit o necesitate să ne asigurăm că toți contributorii îndeplinesc criteriile de bază KYC/AML”.
Conform declarațiilor participanților, datele solicitate sunt nume, număr de telefon, adresă, copie după un act de indentitate și un selfie.
Decizia a deranjat foarte mulți investitori, atât pentru că este considerat un demers intruziv, cât și pentru că este văzut ca o altă piedică în calea lansării rețelei și a încasării tokenurilor.
Fondatorii Tezos, Arthur și Kathleen Breitman au avut un conflict cu președintele Fundației Johann Gevers, care a durat câteva luni și s-a încheiat cu plecarea lui Gevers în luna februarie 2018.
Mai incasam si noi Tezos?
Practic, investitorii așteaptă de un an să-și încaseze tokenurile și se tem că dacă refuză procesul de verificare, riscă să nu îi mai primească, mai ales că în termenii inițiali ai ICO-ului, sumele contribuite se califică drept ”donații nereturnabile” și nu se garantează faptul că tokenurile vor fi distribuite. De asemenea, contributorii renunță la orice drepturi de a da în judecată orice entitate asociată cu rețeaua Tezos.
În prezent, comunitatea Tezos este împărțită în două tabere – una care este de acord cu verificările, iar cea de-a doua care consideră că acestea nu sunt justificate și contravin principiilor de descentralizare și independență a proiectului.
Alți membri ai comunității cripto care nu sunt implicați în proiect au sugerat inclusiv un hard fork al Tezos. Vitalik Buterin, de exemplu, a oferit inclusiv un script care să faciliteze identificarea contribuțiilor pe blockchain-ul BTC/ETH, astfel încât să poată fi generat un genesis block fără intervenția Fundației.
Orice intenție de hard fork însă va trebui să aștepte până la lansarea oficială a rețelei, deoarece codul Tezos este sub controlul companiei Dynamic Ledger Solutions și va deveni open-source abia după lansare. Conform declarațiilor lui Arthur Breitman, aceasta va avea loc cel mai probabil în a doua jumătate a lui 2018.