Dacă credeai că americanii nu pot să intre pe piața ICO-urilor din cauza reglementărilor zeloase, stai să vezi de-acum. SEC a concluzionat că jetoanele DAO reprezintă ”capital” și că ar trebui reglementate.

Raportul discută pe larg faptul că DAO era de fapt o organziație centralizată: acțiunile DAO rulează în paralel cu cele ale startupurilor care au cotnrol asupra resurselor.

Se pune problema dacă DAO are control total. Este important de stabilit acest lucru, pentru că atunci presupune responsabilități în cazul în care investitorii pierd fonduri din cauza problemelor de securitate.

Din punct de vedere legislativ, s-a deschis cutia Pandorei. Tocmai din acest motiv instituția a comandat acest raport. Autorii raportului par să fie foarte bine familiarizați cu tehnologia blockchain, interesantă și, în egală măsură, intimidantă.

Curatorii de la The DAO erau cei care decideau dacă să supună sau nu o propunere la vot, către deținătorii de jetoane. Curatorii determinau de asemenea și ordinea și frecvența propunerilor și puteau impune criterii subiective legate de aprobarea propunerii.

Un membru al grupului ales de Slock.it pentru a servi ca și curator a recunoscut public că avea ”control total asupra listelor…a ordinii în care se aprobau, a duratei în care propunerea ajunge să fie supusă la vot sau delistată … și abilitatea de a controla ordinea și frecvența propunerilor”.

”Curatorii au o putere imensă” a spus acesta. Alt curator a anunțat public care sunt criteriile lui subiective care determină dacă aprobă sau nu o propunere. Printre criterii se numără și…etica personală.

Pericolele suprareglementării

Raportul concluzionează că ”organizațiile virtuale” și cei interesați să investească în ele ar trebui să acționeze precaut. Au spus că unele dintre aceste capitaluri nou-descoperite ar putea să aibă probleme cu agenția mai târziu.

Dacă o anumită tranzacție implică sau nu oferirea și vânzarea de capitaluri  – indiferent de terminologia folosită – depinde de fapte și circumstanțe, inclusiv de realitățile economice ale tranzacției. Cei care oferă și vând capital în SUA trebuie să se supună legislației în vigoare. Inclusiv să se înregistreze la comisie sau să se califice pentru scutirea de înregistrare. Aceste cerințe de înregistrare sunt create pentru a le oferi investitorilor protecție procedurală și materialele necesare să ia decizii de investiții informate.

Hack-ul DAO (sau mai precis exploatarea vulnerabilității din contractul smart) a fost doar unul dintr-o lungă serie de hack-uri majore care s-au întâmplat de când  ethereum a intrat pe piață. Desigur că piața ICO-urilor și investitorii ar avea de câștigat de pe urma unor reglementări corecte.

Un argument perfect rațional ar fi însă că din moment ce guvernul este destul de nou în reglementarea criptomonedelor, ar putea să facă prea multe reglementări și prea aspre. Asta înseamnă că ar împiedica inovația.

Există altă metodă prin care această industrie va putea să se descurce cu aceste corpuri regulatorii distructive. Ar fi să le facă învechite înainte ca ele să intre în forță în piață. Cu alte cuvinte, organizațiile autonome și curatorii lor ar trebui să își exercite puterea deosebită pentru a crea standarde stricte. Ideea ar fi ca ei să facă aceste atacuri literalmente imposibile.

Poate nici nu e cazul să facă un upgrade la standardele deja existente. Ar trebui mai degrabă să creeze un standard cu totul nou prin care ERC20 și alte jetoane de contract smart să poată fi testate înainte de lansare.