După un start dificil și întârzieri majore, rețeaua EOS a început să producă primele blocuri, însă controversele continuă.
La 48 de ore după activarea rețelei, a avut loc o blocare a acesteia, rezolvată prin implementarea unui bug fix pe data de 16 iunie.
Ieri însă, profesorul Emin Gün Sirer de la Universitatea Cornell a stârnit controverse pe Twitter, după ce a postat o serie de mesaje în care a susținut că în maxim un an rețeaua va suferi un hack major facilitat de vulnerabilități (nenominalizate) în codul de bază al proiectului.
”Susțin cu tărie că în maxim un an va avea loc un hack major la unul dintre exchange-urile care tranzacționează EOS, profitând de o vulnerabilitate a EOS. Acel exchange își va pierde portofelul online.
Dacă EOS utilizează sistemul de arbitrare pentru a anula efectul, contagiunea se va extinde în sistem și vor apărea amenințări de procese împotriva dezvoltatorilor și a producătorilor de blocuri”, afirmă Sirer pe Twitter.
Profesorul susține că, deși el personal nu a identificat vulnerabilități specifice, situația descrisă va avea loc din cauza metodelor utilizare de dezvoltatori pentru a remedia bug-urile identificate în algoritmul de bază. În opinia lui Sirer, utilizatorii ar trebui să solicite ca echipele de dezvoltatori să manifeste mai multă transparență când vine vorba de indentificarea și tratarea vulnerabilităților identificate, nu doar în ce privește proiecte EOS, ci în general.
”E ca și când ai începe să construiești un pod doar cu cărămizi, grinzi și cabluri, urmând să cârpești găurile prin care mașinile cad în râu. Rezultatul nu va fi un pod de calitate”, susține Sirer.
De asemenea, Sirer a recomandat ca utilizatorii să nu păstreze criptomonedele pe conturile din exchange-uri, deoarece s-a demonstrat de-a lungul timpului efectul devastator pe care un hack al acestor platforme îl au pe piață.
Opinia profesorului Sirer a stârnit imediat critici din partea comunității EOS, care a clasificat-o drept FUD, însă ar trebui totuși să fie luată în calcul având în vedere istoria proiectului.
După ce, înainte de lansare, compania Qihoo 360 a avertizat asupra unei serii de vulnerabilități ce au fost rezolvate, dezvoltatorii EOS au oferit un sistem de recompensă pentru toți cei care identifică astfel de bug-uri în rețeaua EOS. Unul dintre cei care a acceptat oferta a fost hacker-ul etic olandez Guido Vranken, care a reușit să identifice nu mai puțin de 12 astfel de probleme, ceea ce l-a calificat pentru recompense în valoare de 120.000$ (10.000$/bug).
Faptul că rețeaua EOS s-a blocat timp de 5 ore în data de 16 iunie din cauza unui alt bug nu este un semnal încurajator și a atras critici din partea celorlalți reprezentanți ai comunității cripto.
EOS a fost unul dintre cele mai mari ICO-uri din istoria criptomonedelor, reușind să acumuleze peste 4 miliarde de dolari, iar acest lucru ar fi trebuit să asigure finanțare suficientă pentru dezvoltarea unei rețele care să nu includă atât de multe vulnerabilități.
Rămâne de văzut dacă developerii EOS și-au învățat lecția și dacă pe viitor rețeaua va reuși să atingă potențialul preconizat.