RippleNet se extinde in Abu Dhabi, iar autoritățile din Emiratele Arabe doresc să legifereze activitățile de tip exchange.
UAE Exchange, companie arabă de trimitere de bani cu 800 de locații și prezență în 31 de țări, a devenit ultimul partener ce s-a alăturat RippleNet, rețea blockchain ce include în prezent peste 100 de bănci și instituții financiare.
UAE exchange este una dintre cele mai mari companii de acest tip din Orientul Mijlociu și a decis să utilizeze rețeaua Ripple pentru a asigura clienților ”servicii competitive, care să asigure tranzacții transfrontaliere rapide și ieftine”, după cum a declarat directorul Promoth Manghat.
De altfel, Banca Națională din Abu Dhabi s-a alăturat deja rețelei Ripple, decizie adoptată în special deoarece numărul mare de imigranți din regiune generează foarte multe tranzacții cu alte țări.
Directorul de infrastructură și inovație al Ripple, Dilip Rao, a declarat că Orientul Mijlociu prezintă foarte mare interes deoarece
”putem oferi soluții de plată rapide, transparente și eficiente, la costuri reduse, într-o regiune în care transferurile de bani sunt în creștere. Adăugarea unui partener precum UAE Exchange în RippleNet va facilita accesul a milioane de clienți retail la servicii de plată instante, sigure și cu taxe reduse”.
De altfel, în data de 11 februarie, Autoritate de Reglementare a Serviciilor Financiare din Abu Dhabi (FSRA) a publicat un anunț conform căruia va publica în curând un set de reglementări pentru domeniul cripto, cu accent pe exchange-uri și companii care prestează servicii de plată.
În octombrie anul trecut, FSRA a declarat că este imposibilă reglementarea generală a domeniului cripto și a decis separarea domeniului în ICO (considerate titluri de valoare) și criptomonedele folosite ca mijloc de plată.
În anunțul publicat duminică se notează că
”deși nu sunt monede legale, FSRA a luat la cunoștință creșterea interesului la nivel global pentru utilizarea criptomonedelor ca mijloc de schimb pentru bunuri și servicii”.
Este o modificare majoră a poziției adoptate de autorități în domeniu, în contextul în care autoritatea națională financiară arabă a publicat recent un avertisment cu privire la investițiile în ICO.
Între timp, băncile centrale ale Emiratelor Arabe și ale Arabiei Saudite colaborează pentru dezvoltarea unei criptomonede care să utilizeze sistemul blockchain în tranzacții transfrontaliere, iar Dubai analizează utilizarea tehnologiei blockchain în domenii precum guvernarea, un sistem de plată la nivel metropolitan și chiar și în aeroporturi.