În doar câteva ore, blockchainul bitcoin va avea prima bifurcație majoră.
Manevra tehnică nu are impact asupra bitcoinului în sine. Implementată însă, va avea ca rezultat crearea unei criptomonede paralele, Bitcoin Cash, cu același istoric de tranzacții.
Acestea fiind spuse, Bitcoin Cash intenționează să activeze reguli noi, care sunt în competiție cu rețeaua bitcoin. Scopul este să crească capacitatea de tranzacții, mărind dimensiunea blocului la 8MB și respingând Segwit-ul, o optimizare de cod îndelung dezbătută care va urma să se activeze în rețeaua bitcoin mai târziu în august.
Unii au făcut un mare caz legat de lansarea Bitcoin Cash. La fel însă ca și cu alte criptomonede, succesul Bitcoin Cash se bazează pe cât suport primește de la utilizatori, afaceri și mineri. Până acum, nu mulți îl susțin.
Desigur, are câțiva suporteri pasionați, care nu sunt de acord cu direcția în care se îndreaptă tehnologia bitcoin. În acest moment, Bitcoin Cash se tranzacționează la 10% din prețul bitcoin pe piețele future disponibile.
Până acum, din mai mult de 20 de pool-uri de minare, doar unul, ViaBTC, a spus că le va oferi clienților opțiunea să aleagă să mineze Bitcoin Cash.
Susținătorii Bitcoin Cash
Așadar, ce știm despre susținători până acum?
Pentru început, susținătorii Bitcoin Cash se suprapun în cele mai multe cazuri cu cei care au susținut și mărirea dimensiunii blocului.
Să luăm de exemplu Bitcoin XT, Bitcoin Classic și Bitcoin Unlimited. Toate sunt programe alternative pentru bitcoin care au încercat fără succes să aducă schimbări similare. Mulți dintre dezvoltatorii care au lucrat la aceste proiecte susțin acum Bitcoin Cash. De fapt, unii chiar lucrează la implementări compatibile ale softwareului.
Mai apoi, sunt diverși antreprenori, cercetători și utilizatori care susțin ideea din spate.
”Segwit-ul nu rezolvă problema pe care o avem acum, nevoia urgentă de scalabilitate direct pe lanț” a spus directorul de la Yours, Ryan X. Charles, care susține Bitcoin Cash.
La fel ca și Charles, unele companii și utilizatori susțin ideea pentru că vor doar ca bitcoinul să fie mai ieftin și mai ușor de folosit. Aceștia pun problema că o creștere imediată a dimensiunii blocului ar rezolva multe în acest sens.
”Cât despre câți oameni îl susțin, nu sunt sigur, dar sunt destul de sigur că majoritatea își dorește comisioane mai mici” a adăugat acesta.
Comisionul mediu pentru o tranzacție, la momentul publicării, era peste un dolar. A scăzut din trimestrul trecut, când ajunsese la aproape 5 dolari.
Bitcoin Cash contra Segwit2x
Bitcoin Cash vine cu o tehnologie de scalare care mulțumește doar o nișă. Unii dintre cei care susțin ideea de blocuri mai mari…nu susțin Bitcoin Cash.
Directorul de la ShapeShift, Erik Voorhees, este unul dintre aceștia. Nici Barry Silbert, fondator al DCG, care a lucrat la coordinarea programei tehnice Segwit2x nu susține BCC.
În marte pentru că multe companii și pooluri de minare intenționează să susțină acordul Segwit2x. Este altă propunere de scalabilitate controversată, care a atras susținerea unor startupuri mari și pool-uri de minare, care împreună reprezintă 80% din puterea de procesare a rețelei.
Segwit2x vine cu creșterea dimensiunii blocului la 2MB și implementarea Segwit. Bitcoin Cash nu implementează Segwit-ul și crește dimensiunea blocului la 8MB.
Așadar, unii consideră că Bitcoin Cash este un plan de rezervă, în caz că Segwit2x eșuează înainte de creșterea dimensiunii blocului, peste trei luni. (și această bifurcație fermă este destul de controversată).
Bitcoin.com și Bitmain au multe puncte în comun cu ViaBTC, care este cel mai important susținător BitcoinCash. Aceștia au spus că vor susține în continuare Segwit2x.
În acest fel, Bitcoin Cash ar putea să atragă mai multă susținere în viitor, dacă Segwit2x, propunerea de scalabilitate nu crește dimensiune blocului.
Criticile aduse Bitcoin Cash
Susținătorii Segwit2x și poolurile de minare nu sunt singurii care nu sunt interesați să treacă la noiua criptomonedă și care sunt sceptici că Bitcoin Cash va atrage suficienți utilizatori. Pe site-ul Bitcoin Cash, dezvoltatorii BC spun că ”vor readuce la viață bitcoinul. ”
Unele criptomonede alternative, ca ethereum și ripple, au avut succes. Majoritatea însă nu au ajuns la nivelul de popularitate al bitcoinului. Criticii, care au istoria de partea lor, au concluzionat că Bitcoin Cash se confruntă cu aceleași probleme ca toate altcoinurile.
În contextul miilor de criptomonede disponibile, contributorul Bitcoin Core Bryan Bishop a numit Bitcoin Cash ”o durere de cap” și ”copleșitor de plictisitor”.
”Este ușor să faci adaptări” a spus acesta. ”Este greu însă să protejezi și să crești valoarea bitcoinului în așa fel încât să fie backwards-compatible și să aducă beneficii întregului ecosistem.”
Bishop a continuat prin a pune la îndoială motivele pentru care dezvoltatorii Bitcoin Cash au ales data de 1 august, din moment ce un grup din spatele altei propuneri controversate, BIP148, era programat în aceeași zi.
”Pentru că au ales aceeași dată, un rezultat nefericit este că au creat și mai multă confuzie în rândul utilizatorilor” a spus acesta.
Totuși, bitcoinul este valoros pentru că este o criptomonedă online descentralizată. Așadar chiar și criticii ca Bishop sunt încântați că utilizatorii pot să își creeze propria criptomonedă dacă nu le place o funcționalitate tehnică anume.
Bishop a concluzionat: ”Dacă cei care susțin Bitcoin Cash nu mai vor să folosească protocolul bitcoin, desigur, nu sunt obligați. Eu nu aș recomanda asta.”