Monedele bazate pe Blockchain revoluţionează banii. De când Satoshi Nakamoto a inventat bitcoinul, în 2008, am asistat la apariţia unui noian de criptomonede. Însă doar câteva pot face concurenţă cu adevărat bitcoinului.

Iată o listă de altcoinuri din Top 10, aşa cum apar ele pe CoinMarketCap:

Ethereum

J.P Morgan Chase, Microsoft şi Intel s-au aliat pentru a crea cel mai feroce rival al bitcoinului: Ethereum. Scopul principal a fost de a crea acorduri direct în blockchain. Aceasta se traduce prin caracteristica numită smart contract.

În mod surprinzător, ethereumul nu este doar o monedă. Este de fapt o platformă Blockchain bazată pe valuta numită ether. Publicaţia New York Times a definit această tehnologie ca „un computer partajat pe care operează întreaga reţea de utilizatori şi pe care resursele sunt partajate şi plătite cu ether”.

Ripple

Ripple a atras un capital important la începuturile sale. Acest altcoin, susţinut de Google, a reuşit să obţină 50 milioane$ de la instituţiile bancare având o finanţare totală de 90 milioane$. Unicitatea monedei constă în faptul că permite tranzacţionarea cu orice tip de valoare, de la bani fiat la mile de zbor.

Pe site-ul companiei moneda este descrisă astfel: „ripple oferă soluţii financiare aparte, permiţând oamenilor să facă schimburi de valori, cum ar fi schimbul de informaţii. Soluţiile oferite de către ripple scad costurile totale şi permit băncilor să tranzacţioneze direct şi instantaneu.”

Deşi iniţial era un competitor mediocru pentru bitcoin, ripple şi-a câştigat locul pe piaţă după ce a înregistrat o creştere la începutul anului. Mai mult, la finalul lunii martie ripple a avut o creştere de 100% într-o perioadă de 24 ore.

Litecoin

Fostul inginer de la Google, Charles Lee a creat acest altcoin cu speranţa că va rivaliza cu bitcoinul. Acesta beneficiază de o viteză mai mare de a genera blocuri noi şi tranzacţiile se efectuează mult mai rapid. Viteza mărită face însă ca Blockchainul folosit de litecoin să fie mai mare şi mai predispus la crearea de blocuri orfane.

Dash

Dash este o combinaţie a cuvintelor „digital” şi „cash”. Tranzacţiile cu această monedă se efectuează instantaneu. „Timpul tău este preţios. InstantSend confirmă plăţile în mai puţin de o secundă,” este deviza monedei dash. Comparativ, tranzacţiile cu bitcoini pot dura şi o oră pentru a fi procesate.

Mineritul cu CPU / GPU nu mai este eficient pentru dash. Pentru a mina aceste monede este necesar un dispozitiv specific, numit ASIC.

NEM

Codul NEM este scris în Java şi este complet diferit de cel al bitcoinului, care este open source. Mai există câteva diferenţe faţă de bitcoin care atrag atenţia. De exemplu, procesul de extracţie a monedelor noi este mai asemănător cu o recoltare decât cu minerit. În principiu se minează la fel ca bitcoinul, însă de la fiecare bloc nou generat profită mai mulţi oameni, dar în cantităţi mai mici.

NEM foloseşte algoritmul proof-of-importance. Bogăţia şi numărul de tranzacţii ale utilizatorului sunt folosite pentru a semna tranzacţiile.

NEM a crescut rapid în valoare de la începutul lui 2017, mai ales datorită adoptării lui în Japonia.

Ethereum Classic

Este o platformă ethereum paralelă, folosită de un număr considerabil de utilizatori. Are un market cap de aproximativ 430 milioane$.

De ce există două variante de ethereum?

Membrii comunităţii ethereum s-au împărţit când nu s-au înţeles cum să procedeze în cazul unui furt de fonduri. Majoritatea utilizatorilor au dorit să schimbe codul astfel încât să îşi poata recupera banii pierduţi. O parte însă a considerat că nu trebuie modificat nimic. Astfel, acestă minoritate a creat ethereumul clasic, care continuă să existe şi să prospere.

Monero

Monero este preferatul celor care doresc anonimitate. Moneda permite trimiterea şi primirea de fonduri fără ca tranzacţiile să fie vizibile în Blockchain. Tranzacţiile sunt nedetectabile datorită sistemului numit „ring signature”. Din păcate însă, datorită anonimităţii oferite, monero a fost adoptat de darknet şi de organizaţiile criminale.

Zcash

Zcash oferă ca şi monero, o anonimitate sporită utilizatorilor. Ce diferă, la nivel de tranzacţii, este că acestea sunt protejate în loc să fie anonime. Mai precis, detaliile unei tranzacţii, cum ar fi utilizatorii implicaţi şi cantitatea trimisă, sunt ascunse. Zcash reuşeşte aceasta folosind o tehnologie numită „zero-knowledge” ce permite părţilor să efectueze exchange-uri fără a îşi dezvălui identităţile.

Decred

Deviza acestei monede este să se concentreze pe „opinia comunităţii, pe guvernare deschisă şi pe o dezvoltare sustenabilă, de durată.” Decred foloseşte ca algoritmi proof-of-work şi  proof-of-stake pentru a evita ca o parte a utilizatorilor să poată deţine o majoritate a fondurilor. De asemenea, se evită şi ca sistemul decizional să stea în mâinile developerilor şi ale investitorilor timpurii. În acest fel, deciziile aparţin comunităţii.

PIVX

PIVX este acronimul de la Private Instant Verified Transactions. Este o altă monedă open source şi descentralizată, construită pe baza Bitcoin Core. Similar monedelor zcash şi monero, şi aceasta se mândreşte cu o anonimitate şi securitate sporite.

„Considerăm că aveţi dreptul să efectuaţi tranzacţii anonime şi securizate, fără interferenţe din partea guvernului, fără presiuni, departe de ochii curioşilor,” susţin developerii.

PIVX este o monedă foarte volatilă, înregistrând la începutul lunii martie diferenţe majore în ceea ce priveşte valoarea unei unităţi şi cantităţile tranzacţionate. De asemenea, datorită orientării acestei monede spre anonimitate, se suspectează că ar fi folosită în activităţile criminale.

Criptomonedele, atât bitcoinul cât şi altcoinurile, ar putea crea o nouă economie globală. Ele permit tranzacţii directe între utilizatori, numite peer-to-peer, fără intervenţia unor terţe entităţi. Bitcoinul a introdus Blockchainul, dar alţi developeri au îmbunătăţit această idee a lui Satoshi Nakamoto. Unele monede se bazează pe rapiditate, precum ripple şi litecoin. Altele sunt orientate spre anonimitate – zcash de exemplu are toate tranzacţiile anonime şi nedetectabile. Fiecare altcoin vine cu propriile puncte forte şi puncte slabe. Cu siguranţă, vom descoperi mai multe în timp. Pentru moment însă, aceste 10 monede sunt în top. Soarta lor însă s-ar putea schimba „dând cu banul”…

Sursa – Cointelegraph