Includerea în rețea a unei monede care nu este un IOU înseamnă automat că acum ai nevoie de protecție împotriva dublei cheltuiri. Așadar, este nevoie de un protocol global de consens. Toată lumea din rețea trebuie să cadă de acord asupra tranzacțiilor și proprietăților din rețea.
Sistemul de consens
Un concept care până acum a fost relativ simplu, devine complex. Se confruntă cu exact aceleași probleme pe care bitcoinul abia a reușit să le depășească.
Nimic nu e pe gratis. Bitcoinul, oricât de revoluționar ar fi fost, a trebuit să facă niște sacrificii pentru a ajunge la un consens distributiv global. De exemplu, sistemul de minare bazat pe dovadă de lucru consumă electricitate. Latența tranzacțiilor înseamnă că trebuie să aștepți mai multe confirmări la tranzacții. În plus, blockchainul monolitic care conține toate tranzacțiile făcute vreodată duce la problema pe care o avem astăzi, scalabilitatea este limitată.
Acestea erau probleme pe care o rețea de plăți distributive nu ar fi trebuit să o aibă.
Ripple a încercat să depășească aceste provocări în alt fel decât bitcoinul. În loc să folosească dovada de lucru, s-a bazat pe un protocol de consens nou. Acest protocol presupune că utilizatorii trebuie să acorde încredere serverelor care fac validarea pentru a se ajunge la un consens.
E destul de logic ca sistemul din spatele Ripple să se bazeze pe încredere și nu pe dovadă de lucru. Pe același sistem de încredere se bazează și IOU-urile.
Liniile de încredere
Asta înseamnă că XRP nu seamănă deloc cu bitcoinul. În loc să aibă încredere doar în matematica dovezii de lcuru, poți să ai încredere în fisele XRP doar setând linii de încredere, care în final ajung la serverele Ripple. Teoretic, oricine poate să instaleze un astfel de server. Dacă însă Ripple nu adaugă serverul tău în șirul încrederii, atunci nu faci parte din procesul de consens.
Așadar, Ripple este foarte centralizat, iar XRP seamănă mai mult cu un cont de PayPal decât cu bitcoinul.
După cum spunea Peter Todd în studiul său, sistemul de consens global a apărut doar după ce a fost adăugată moneda. Consensul global centralizat are implicații serioase asupra scalabilității și securității. Dacă jetaonele au ca rezultat un protocol mai complicat, mai centralizat și mai puțin sigur, trebuie să întrebăm, de ce a mai fost adăugată moneda? Ce era în neregulă cu conceptul inițial? Acesta semăna mai degrabă cu un sistem Hawala electronic, în care nu ai nevoie de consens monolitic global sau de un registru. S-ar fi putut scala aproape arbitrar.
O monedă centralizată
S-a argumentat că era nevoie de un jeton pentru a contracara spamul în rețea, dar nu este un argument bun. Spamul poate fi prevenit și prin alte metode, inclusiv stabilind comisioane pe tranzacții care pot fi plătite cu orice criptomonedă, nu neapărat cu XRP. Celălalt argument pe care îl mai auzim din când în când este că XRP ar putea să fie folosit ca monedă de reervă de către bănci sau de către furnizorii de lichidități din rețea.
Pare destul de exagerat. De ce nu ar folosi furnizorii de lichidități orice altă monedă de rezerve mai obișnuită, cum ar fi dolarul american? Mai ales că prețul XRP este foarte volatil.
Nu ai nevoie de o monedă privată într-un sistem de plăți. Acest lucru este cel mai bine ilustrat de Hyperledger. Hyperledger este o familie de protocoale open-source găzduite de fundația Linux, susținute de un consorțium uriaș de 80 de companii. Printre companii se numără IBM, Intel, JP Morgan și Accenture. Hyberledger Fabric seamănă din multe puncte de vedere cu Ripple, dar nu are o monedă nativă. Așadar, nu are nevoie nici de un consens global. În schimb, susține mai multe protocoale de consens în același timp, care pot fi localizate sau centralizate, în funcție de nevoi.
Pe scurt, este greu să vii cu un motiv rațional pentru care moneda XRP există în protocolul Ripple, în afară de …ca să facă bani. Mulți bani. Când s-a lansat, Ripple a creat 100 de miliarde de fise. Pentru a da iluzia unei distribuții cât de cât corecte, au donat miliarde de XRP în diferite scheme promoționale.
Compania, fondatorii și fundațiile asociate încă dețin 60 de miliarde din cele 100 de miliarde de XRP. Asta ar trebui să îi facă pe investitori să se gândească de două ori.
Sursa – CoinDesk