Cum putem imbunatati Bitcoin in 2020? La ce se gandesc cei care dezvolta protocolul si ce schimbari pot fi implementate in cod.

Urmatorul articol are la baza informatiile expuse de Aaron Van Wirdum (2020 and Beyond: Bitcoin’s Potential Protocol Upgrades) publicat in Bitcoin Magazine. Completarile si adaugarile pe baza informatiilor expuse au fost facute de echipa Concorde Blockchain Security.

Regulile de consens ale codului Bitcoin au ramas neschimbate din 2017. De la aparitia Segwit in August 2017, putem spune ca nu a intevenit nici un Hard Fork sau Soft Fork in protocolul Bitcoin. Este cea mai lunga perioada fara modificari, sau in alte cuvinte “fara fork-uri”

Pentrul o mai buna intelegere va recomandam sa urmariti – Ce este Bitcoin?

  • Hard Fork : Un hard fork intervine atunci cand, prin implementarea unui nou cod se creaza 2 versiuni diferite ale aceluiasi blockchain care ruleaza in paralel. Cei care ruleaza pe vechea versiune a blockchain-ului trebuie sa ruleze noua varianta de soft pentru a urma consensul noului blockchain creat.
  • Soft Fork: Un Soft fork intervine atunci cand, prin implementarea unui nou cod, versiunea de blockchain ramane neschimbata, fiind la discretia utilizatorilor optiunea de a rula noul cod (cu noile optiuni ) sau nu.

Perioada in care regulile de consens ale codului Bitcoin au ramas neschimbate este posibil sa se apropie de sfarsit. Daca privim optimist, unele dintre implementarile despre care o sa discutam astazi vor fi prezente in Bitcoin poate chiar incepand cu 2020, daca comunitatea le va adopta.

Cert este ca vorbim de niste upgrade-uri consistente care vor aduce un plus de valoare protocolului bitcoin in urmatorii ani.

Schnorr/Taproot/Tapscript

Semnaturile Schnorr sunt considerate de catre cei mai multi criptografi drept cele mai bune semnaturi cryptografice din domeniu. Ofera un nivel foarte ridicat de corectitudine, nu pot fi fraudate sau modificate, sunt destul de rapid de verificat si, cel mai interesat, permit integrarea lor in operatiuni matematice.

Cu ce ne ajuta asta in cazul Bitcoin? Folosind semnaturile Schnorr, multiple semnaturi pot si comasate intr-una singura, fapt care poate incentiviza folosirea de tranzactii CoinJoin.

Tranzactiile CoinJoin, folosind comasarea semnaturilor tuturor participantilor intr-una singura (prin Schnorr), micsoreaza marimea totala a tranzactiei rezultand o taxa mai mica platita minerilor.
Iata cum, folosind Schnorr, vom avea tranzactii CoinJoin mai mici (anonimitate) si implicit , taxe mai mici.

Un alt mare avantaj cum spuneam mai sus, il reprezinta posibilitatea de a beneficia de operatiile matematice pe semnaturile Schnorr. Acestea pot fi privite ca si “contracte inteligente – smart contracts” direct pe Bitcoin. Problema exchange-urilor descentralizate sau a contractelor pentru asigurare poate fi foarte usor rezolvata. Cei care monitorizeaza tranzactiile nu vor putea identifica mai mult decat tranzactii normale pe blockchain-ul bitcoin cu toate ca acestea reprezinta contracte inteligente.

Adaugarea semnaturilor Schnorr este un upgrade pus in discutie de mult in comunitatile dezvoltatorilor Bitcoin. Cu toate acestea, dezvoltatorii principali Pieter Wuille, Jonas Nick si Anthony Towns au dezvaluit chiar planuri mult mai avansate si mai indraznete. Semnaturile Schnorr pot fi propuse impreuna cu alte optiuni, intr-un soft fork numit Taproot, propus de Gregory Maxwell. Acesta a fost inspirat dintr-o propunere mai veche numita MAST (Merkelized Abstract Syntax Tree). Propunerea MAST avea sa imbunatateasca atat flexibilitatea cat si scalabilitatea si anonimitatea Bitcoin.

Soft Fork – Taproot

Diviziuni dintr-un Bitcoin pot fi “blocate” in asa fel incat pot fi cheltuite doar in anumite conditii (EX: blocarea pana la un anumit numar al block-ului, numere secrete alese de participanti care permit cheltuirea, samd). Cu MAST, toate aceste conditii sunt supuse unei functii criptografice si incluse intr-un Merkle Tree (o structura de date compacta). Monedele sunt blocate in hash-ul final al Merkle-tree-ului, rezultand Radacina Merkle (Merkle root). Pentru a cheltui monedele, un participant trebuie sa dezvaluie doar metoda folosita pentru a debloca monedele. Celelalte metode prin care monedele s-ar fi putut cheltui raman ascunse, nici un participant nemai avand posibilitatea sa le dezvaluie.

Asadar, Taproot este bazat pe o realizare interesanta. Oricat de complexa ar fi o contructie de tip MAST, aceasta include o conditie care permite tuturor participantilor sa ajunga la un consens si sa semneze pentru o tranzactie. Acest consens poate inlocui si anula oricare alta conditie individuala.

Cu Taproot este mai usor de realizat un asemena proces. Folosind semnaturile Schnorr, tranzactia rezultata prin semnatura de consens arata ca orice tranzactie normala in retea. Cu alte cuvinte, o constructie tip MAST este complet ascunsa celorlati utilizatori (pentru ei arata ca o tranzactie normala de spend), lucru care mareste eficienta si anonimitatea.

Taproot poate aduce si o noua versiune a limbajului de programare Bitcoin (script), numit Tapscript care poate facilita adaugarea de noi optiuni (OP codes) in Bitcoin.

Pentru mai multe detalii despre Taproot, va recomandam articolul (Engl).

To be continued…
In articolele urmatoare vom vorbi despre:

  • Marea “Curatare” a algoritmului de Consens
  • Upgrade-ul “NoInput Class (NIC)”
  • Implementarea OP_CHECKTEMPLATEVERIFY
  • DriveChain-urile si BIP-urile lor ( BIP- Bitcoin Implementation Protocol)

CryptoZZ